Van Droom naar Impact

Founderstory: Josje Damsma & Bernold Nieuwesteeg

CrossOver is opgericht door Bernold Nieuwesteeg en Josje Damsma. Zij werkten – net als operationeel directeur Anne Maren Krüse - samen in de Nationale DenkTank. Josje werkte op dat moment aan haar promotie-onderzoek naar Nederlandse nazi’s tijdens de Tweede Wereldoorlog, Bernold studeerde Europees Recht en Technische Bestuurskunde.

Tijdens de Nationale DenkTank hielden zij zich met een heel ander thema bezig: de arbeidsmarkt van de toekomst, hoe ziet die eruit?  Via het thema ‘arbeidsmarkt’ kwamen zij terecht in de wereld van de vakmensen, die met hun hoofd én met hun handen werken.

Ze werden door de werkgeversvereniging voor bedrijven in de sectoren energie, telecom, recycling en milieu (WENB) gevraagd om onderzoek te doen naar specifiek deze arbeidsmarkt. Daar kwamen ze erachter dat er veel wordt gedaan voor theoretisch opgeleiden in de sector, maar veel minder voor de praktisch opgeleiden. Terwijl daar juist de grootste tekorten zijn. Daarnaast werden ze getroffen door hun vakmanschap.

Ze maakten bijvoorbeeld kennis met Andries, een storingsdienstmonteur, werkzaam bij het waterbedrijf Vitens. Hij vertelde hen over zijn werk. Hij zorgt ervoor dat de bewoners en bedrijven in zijn regio altijd van water zijn voorzien. Als er ergens een lek is in een waterleiding, repareert hij het. Daarvoor is behoorlijk wat kennis en ervaring  nodig: de waterleidingen liggen diep onder de grond, dat betekent diep (en fysiek zwaar) graven. En omdat ze in de afgelopen eeuw zijn aangelegd kun je daarbij allerlei verschillende materialen aantreffen - in 1960 waren de leidingen en aansluitingen weer net iets anders dan in 2000. Het lek en het materiaal en de oplossing zijn iedere keer anders, en daarom is veel kennis en ervaring nodig om al deze verschillende leidingen te kennen en te repareren. Het werk gaat bovendien dag en nacht door, op elk moment kan er immers een probleem ontstaan. Andries draait daarom 1 keer in de 4 weken een week nachtdienst. Hij wordt dan van zijn bed gebeld en stapt in zijn busje om het lek te repareren. Hij vertelde enthousiast over hoe mooi het is om problemen op te lossen waar mensen echt blij van worden. Een bewoner zit met een lekkage, en hij lost het op. Een echte vakman.

Dat is wat Josje en Bernold meer is gaan boeien: vakmensen - mensen met werk dat is gebaseerd op kennis en kunde van hoofd en hand.

Ze hebben CrossOver opgericht omdat ze een arbeidsmarktprobleem zagen, waaraan ze iets wilden doen en hun eigen waardering voor vakmensen breder wilden delen: In de samenleving is er teveel aandacht voor theoretisch opgeleiden, terwijl we praktisch opgeleiden keihard nodig hebben. De uitdagingen van morgen vragen om focus en aandacht voor praktisch opgeleiden. Zonder praktisch opgeleiden is er geen elektra, geen internet, wordt afval niet opgehaald en worden er geen huizen gebouwd, daarnaast kunnen we ook grotere uitdagingen in de toekomst niet aan: de energietransitie, de grote druk op de zorg en het tekort aan voldoende passende woningen voor iedereen.  Praktisch geschoolden mensen zijn de helden van de toekomst, maar krijgen minder waardering dan de werknemers met een bullshitbaan. 

Sinds het begin werkt CrossOver samen met andere partijen om grote arbeidsmarktproblemen op te lossen. Dat doet zij samen met werkgeversverenigingen, bedrijven, overheden en publiek-private samenwerken. Het leggen van slimme verbindingen is hierbij essentieel. Want alleen door slim samen te werken, te verbinden en zo oplossingen groter te maken komen we verder. 

Daarom is CrossOver het meest resultaatgerichte bureau dat vanuit verbinding en waardering de grootste arbeidsuitdaging van morgen gaat oplossen.