De VIP’pers van Waterschap Aa en Maas lieten zien dat ondanks ze "nooit geleerd hebben om te presenteren", ze toch talent hiervoor hebben. Ieder groepje liet op hun eigen manier zien wat ze tot nu toe geleerd hebben in het VIP-traject.
Tijdens het ontwikkeltraject werken we in groepjes van vakinhoudelijke professionals aan een gezamenlijk thema én persoonlijke leerdoelen.
Oefening baart kunst
In de ochtend was er tijd en ruimte voor het oefenen van de presentaties. De gemoederen waren verdeeld onder de deelnemers. Hoe sommigen trillende beentjes hadden, hadden anderen er vooral zin in.
Na de generale repetities was het tijd voor tip 1 van het ‘tips voor presenteren-lijstje’ van Tanja: zorg voor ontspanning. En daar weten ze op locatie De Ruwenberg wel raad mee, de prachtige plek en de goed verzorgde lunch hebben uit zichzelf een ontspannende werking op de deelnemers en coaches.
En dan is het zo ver
Na de lunch is het dan echt tijd voor de presentaties. Een voor een druppelen HR & leidinggevenden binnen om de deelnemers te zien shinen en ze te steunen tijdens het presenteren. Een ding werd al snel duidelijk; de VIP’pers hebben alle gekkigheid uit de kast getrokken om er een succes van te maken en een hoop creativiteit en originaliteit laten zien.
Groepje 1
Wim, Bart, Bram, Joost, Pim, Inge en Barry leggen de lat meteen hoog met het Aa en Maas VIP boekje. In dit ‘vriendenboekje’, keurig geprint voor de hele zaal, lichten ze toe wie ze zijn, wat hun visie is, waar hun behoeften liggen, wat hun inspireert etc. Een hele waardevolle methode om hun collega’s te laten zien wat ze nodig hebben om te groeien in de organisatie en als persoon.
Groepje 2
Jeroen, René, Fred, Fren, Ruud en Roel maakten de zaal flink aan het lachen met hun ‘Er waren eens 6 biggetjes..’ verhaal. Bij dit groepje stond het leerdoel ‘nee zeggen zonder je schuldig te voelen’ centraal. Dit leverde een terechte vraag van directeur Piet op: was het een voordeel of een nadeel dat jullie bijna allemaal hetzelfde leerdoel hadden? De deelnemers vonden het een voordeel omdat ze zo steun konden vinden bij elkaar.
Groepje 3
Annelene, Manon, Mazen, Jan, Ton en Johan kwamen met de mooie metafoor van een bus om duidelijk te maken hoe volgens hen de samenwerking tussen beheer en projectorganisatie eruit moet zien. Hun persoonlijke ervaring uit het VIP-traject hadden ze vastgelegd in een tegeltjeswijsheid. Daar kwamen prachtige wijsheden uit zoals;
- “Door samen te werken met anderen, leer je veel over jezelf.”
- “Werken en samenwerken zijn twee verschillende dingen, maar je moet het allebei kunnen.”
- “Balans is geen doel dat ik kan bereiken, balans is een vaardigheid.”
- “In theorie is er geen verschil tussen theorie en praktijk”. In praktijk wel.”
Ze zouden zo van een echt tegeltje kunnen komen…
Groepje 4
Sanne, Ton, Toine, Bas, André, Eric en Koen kregen de zaal op z’n kop met hun interactieve toneelstuk “VIP inside”. In hun talkshow met Bas als presentator, André als floormanager, Ton als regisseur, Eric als cameraman en Koen, Sanne en Toine als talkshow gasten moest naar voren komen wat hun leerdoelen waren. Hierbij werden ze meteen in praktijk gebracht door de rol die ze aannamen. Zo leverde Koen zijn bijdrage op de juiste plaats, liet Sanne zien hoe ze mensen kon meenemen in haar verhaal en nam Ton volledige regie tijdens de uitvoering.
Groepje 5
Tim, Ralph, Ivo, Twan, Nico en Lori, joegen de zaal de stuipen op het lijf met een narcos impressie entrance. Gelukkig gingen de maskers na binnenkomst af en was het tijd voor ‘VIP ontmaskerd’, waarbij ze een voor een hun ontwikkeling tijdens het traject beschreven. Ze eindigden hun presentatie met een creatief filmpje waarin ze andere VIP’pers een paar vragen voorleggen en hen op die manier ontmaskeren.
Een bijzondere verbinding binnen de groepjes
Wat bij alle groepjes terug kwam, was de verbinding die er onderling is ontstaan. Het VIP-traject zorgde ervoor dat de deelnemers zich al snel veilig genoeg voelden in de groep om persoonlijke en kwetsbare dingen met elkaar te delen. Dit had volgens de VIP’pers vooral te maken met het feit dat ze allemaal met dezelfde motivatie het traject in gingen: “We willen echt zelf groeien en leren, dan weet je dat je dingen moet gaan delen”.
Trots, opluchting en ontspanning
Tijdens alle presentaties werd er driftig aantekeningen gemaakt door directeur Piet en werden er interessante vragen gesteld. Alle VIP’pers hebben het super goed gedaan en hun eigen grenzen en kunnen verlegd.
Tanja sloot de presentaties af met de vraag: wie is er allemaal trots na het zien van de presentaties? Waarna iedereen, deelnemers, HR, leidinggevenden en coaches driftig hun hand opstaken. Een mooie afsluiter!
De zenuwen van het begin maakten plaats voor de opluchting achteraf, wat een mooie emotie om een borrel mee te beginnen. In het café van de Ruwenberg werden we hartelijk ontvangen en kregen we een luxe borrel arrangement voorgeschoteld. Er was tijd en ruimte voor netwerken en evalueren maar vooral voor ontspanning want dat hadden de deelnemers wel verdiend.
Wij willen alle deelnemers ontzettend bedanken voor hun inzet en creativiteit. We hebben enorm genoten en zien erg uit naar 11 april waarbij we met jullie verder gaan evalueren over de presentaties en de rest van het VIP-traject.
Ook interesse in een ontwikkeltraject binnen jouw organisatie? Neem contact op met tanja@crossovernederland.nl