In opdracht van de provincie Gelderland en met steun van het Transitiehuis werken Building Changes en CrossOver samen met enthousiaste bouwbedrijven aan het visueel in kaart brengen van een reeks beroepen waar veel vraag naar is.
Helaas vallen veel zij-instromers uit als gevolg van verkeerde verwachtingen over de baan, wat uiteindelijk vaak leidt tot hun vertrek uit de bouwsector. Zonde, en daarom zijn Building Changes en CrossOver gestart met een pilot waar 15 verschillende beroepen worden getekend, waaronder stratenmaker, monteur elektrotechniek en groene dakdekker.
Deze tekeningen laten onder andere zien wat het werk leuk maakt, wat het minder leuk maakt, en hoe een werkdag er uitziet. Maar, wat moet er nou precies op deze tekening komen te staan? Om dit in te vullen werken we samen met enthousiaste bedrijven in de bouwsector die zelf stratenmakers, monteurs of dakdekkers in dienst hebben en dus precies weten wat het werk inhoudt.
Op 21 november kwamen de bedrijven voor het eerst bij elkaar om input te leveren op de tekeningen, gemaakt door Anne van Plaatpraters. Lees meer over de eerste sessie in deze blog. Afgelopen maandag, 11 december, vond de tweede sessie plaats. De tekeningen waren inmiddels al een heel eind gevorderd; doel van deze sessie was om de puntjes op de i te zetten. De deelnemers deelden hun perspectieven op de tekeningen en deden ze suggesties over hoe de beroepen nog beter konden worden weergegeven, bijvoorbeeld “timmerlieden beton zien een viaduct als een kunstwerk”, “een grondwerker moet kleurverschillen van grond kunnen interpreteren” en “een schilder brengt letterlijk kleur in je leven”. Tekenaar Anne ging naar huis met waardevolle nieuwe inzichten, zodat ze de tekeningen verder kan uitwerken..
Vervolgens werden de deelnemers met een Mentimeter bevraagd over hoe ze het gebruik van deze tekeningen binnen hun organisaties voor zich zien. De deelnemers gaven aan de tekeningen te willen gebruiken, omdat ze ‘een plaatje bij het praatje’ bieden, overzichtelijk en laagdrempelig zijn. De deelnemers verwachten dat bij het gebruik van de tekeningen het gesprek op gang komt, en een beter beeld zal geven van de beroepen. Tegelijkertijd wordt genoemd dat interpretaties van de tekeningen kunnen variëren en dat specifieke beroepen per bedrijf kunnen verschillen.
Uiteindelijk zullen deze tekeningen resulteren in een overzichtelijke menukaart van de eerste vijftien beroepen, beroepen waar momenteel veel vraag naar is. Deze menukaart kan worden gebruikt tijdens gesprekken tussen werkgevers en zij-instromers, of dienen als middel om mensen enthousiast te maken voor de sector. Want zonder technische vakmensen is er geen bloeiend Nederland!