Deze tweede dag van de TechCrossOver worden wij welkom geheten door Pierre Basten bij Vitens in Arnhem. Na een vers kopje koffie vertelt Pierre ons over de missie van Vitens, het belang van water en de vernieuwingen die huidige uitdagingen van Vitens vragen. Een inspirerend verhaal wat ons aan het denken zet.
In de verschillende teams gaan we naar boven, waar we op de achtste en negende verdieping een prachtig uitzicht hebben over het zonnige Arnhem. Waar de teams de eerste dag elkaar goed hebben leren kennen, was het vandaag tijd om te zien wat zij aan elkaar hebben. Thuis hadden zij al verder gewerkt aan het op papier zetten van hun persoonlijke doel, welke kwaliteiten zij hiervoor kunnen gebruiken en wat zij hierin belangrijk vinden. In een samenwerking is het belangrijk dat je dit voor jezelf helder hebt, maar ook dat je teamleden dit weten zodat ze je waar nodig kunnen ondersteunen en motiveren.
Het kijkje in de keuken
Het kijkje in de keuken was niet in het kantoor van Vitens, dit was op de zuiveringsinstallatie een stukje verderop. Met een lach op zijn gezicht vertelden Robert van Pluur en André Versteeg ons wat het werk inhoudt dat zij hier doen. De rondleiding bracht ons van grondwater naar drinkwater. André legde ons uit dat de technieken die hier achter zitten op elke locatie wel vergelijkbaar zijn, maar wel degelijk van elkaar verschillen. Het is wellicht ook logisch dat water dat al door een zandgrond is gegaan minder bewerking nodig heeft om gezuiverd te worden.
Na afloop van deze rondleiding liepen wij in de zon weer terug naar het kantoor waar we wel toe waren aan de heerlijke lunch die daar op ons stond te wachten.
Weer aan de slag
Het team dat aan de slag is met hoe er een veilige werksfeer voor iedereen gecreëerd kan worden deed een wedstrijd, wie kan de hoogste toren bouwen met spaghetti en een marshmallow bovenop zonder de marshmallow van tevoren op te eten? Vooral dit laatste bleek een uitdaging! Ook ontdekten de teams dat een plan maken, communiceren en iedereen betrekken bij het proces cruciale factoren zijn om het plan te laten slagen.
In het team waar het thema ‘Hoe enthousiasmeer ik anderen voor de techniek?’ het hoofdonderwerp is, hebben de verschillende deelnemers hun enthousiasme voor hun eigen vak aan elkaar gepresenteerd. Ieder teamlid had een voorwerp meegenomen uit het eigen werkveld en met behulp van dit voorwerp mochten zij presenteren wat hen zo enthousiast maakt over dit vak. De belangrijkste leerpunten waren dat rustig praten, een korte inleiding geven en aansluiten bij de kennis van de luisteraar erg belangrijk zijn.
Het derde team dat bezig is met de vraag hoe je als leidinggevende kunt stimuleren dat mensen hun fouten toegeven, zodat zij de kans hebben hiervan te leren. Veel valt of staat met een goede communicatie. Dit team ging dan ook aan de slag met het voeren van het goede gesprek. Zij oefenden, gaven elkaar feedback, moesten zelf fouten toegeven en leerden daar heel veel van!
We sloten de dag gezamenlijk af en voordat we in de zon weer naar huis reden, het was een leerzame dag.
Nogmaals bedankt Pierre, André en Robert van Vitens! Wij kijken vol verwachting uit naar ons bezoek aan Vattenfall in Diemen op 12 mei!