Interview met genomineerde team Technisch Onderhoud - waterschap Noorderzijlvest

Team Technisch Onderhoud is genomineerd door hun collega's Edwin en Dimitri.

Zij zeggen het volgende over hun team:

'Ondanks onderbezetting staat de afdeling altijd voor je klaar. De oplossingen die bedacht worden voor storingen zijn pragmatisch waardoor je snel weer verder kan met het proces.'

'Team TTO staat altijd paraat om alle belangrijke objecten in topconditie te houden, en los storingen en schades van assets adequate op. Ons team heeft een fijne verhouden tot elkaar en is bereid elkaar te helpen dag of nacht. Samen streven wij met alle collega’s naar een Top waterschap. Techneuten met oog voor detail !!!'



Gefeliciteerd met jullie nominatie! Misschien kunnen jullie eerst wat over jullie zelf en jullie team vertellen?
Ik ben Dirk, de teammanager van Technisch Onderhoud. We hebben een team van 34 man en we zijn druk bezig met het onderhouden van onze rioolwaterzuiveringen en rioolgemalen. Dus eigenlijk het zuiveren van afvalwater. Aan de andere kant zijn we ook bezig met het afwateren van onze regio en zorgen dat het water op de juiste plek blijft. Wij zijn technisch verantwoordelijk voor alle installaties en doen met 34 man alle disciplines aan boord. We zijn een echte doe-groep, heel actief.
En we hebben een groot gebied te bedienen, een groot gedeelte van de provincie Groningen.

Edwin en Dimitri zijn ook bij het gesprek aangesloten. Zij zitten ook in het team Technisch Onderhoud. Edwin is van de afvalwaterketen, dus van het rioolwater. Dimitri is een beetje allround, maar het meest bij watersystemen.

Zijn er heel veel verschillende rollen?
Zeker, er zijn verschillende rollen. Onze teammanager moet het overzicht houden. Ikzelf doe de coördinatie van het technische onderhoud voor de afvalwaterketen, dus voor de zuivering in de rioolgemalen. We hebben WTB engineers en elektrotechnische engineers die kunnen helpen met vraagstukken. Ook zijn er elektrotechnische servicemonteurs die de elektro-kant oppakken, en WTB servicemonteurs, die de grovere werkzaamheden oppakken. We proberen op dit moment eigenlijk om zo veel mogelijk in eigen hand te houden. Dat was zeven, acht jaar geleden anders, toen werkten we veel met externen. Een aantal jaar geleden hebben we ervoor gekozen om meer zelf te doen en de kennis bij onszelf te houden. Dus wel met hulp van externen erbij, maar over het grootste gedeelte de kennis wel binnen ons team te houden.

En wat zijn belangrijke vaardigheden voor jullie teamleden? Waar moet je echt goed in zijn?
Nouja, het is natuurlijk wel heel belangrijk dat je elkaar begrijpt. Omdat het toch allemaal techniek is, zit je wel op een golflengte qua taal, qua communiceren. Je moet elkaar in je waarde laten, natuurlijk. Je moet bepaalde dingen kunnen aannemen van personen die daar misschien meer verstand van hebben dan jezelf.

En je moet een beetje gek van techniek zijn. Techniek moet in je genen zitten en dat hebben wij volgens mij allemaal. Vakidioten, iedereen op zijn niveau. En we zijn allemaal doeners met elkaar. De drive is enorm hoog.
We zijn in principe een serviceorganisatie. Supporting voor de rest van de organisatie, maar ook voor onze burgers in het gebied. Daar moet je toch wel een beetje gek voor zijn, want het is niet alleen overdag, maar soms ook een weekend of vijf. Ja, dus het hoort er eigenlijk ook wel bij dat het af en toe ook ‘s avonds of ‘s nachts is.

We zijn tegenwoordig ook een soort calamiteitenorganisatie, en we hebben gewoon de plicht om alles draaiende te houden. Het weer houdt niet altijd rekening met dag en nacht.

Verloopt de samenwerking goed?
Ja, naar mijn idee wel. We hebben een prettige samenwerking onderling, met alle verschillende facetten die erbij komen kijken. Maar we zijn ook heel blij met onze teamleider die alles in goede banen leidt. Ik voel me heel prettig in dit team en ik denk dat ik voor andere collega's kan spreken als ik zeg dat we allemaal wel redelijk met de neus dezelfde kant op staan.

Hoe zorgen jullie voor een leuke sfeer?
We hebben teamuitjes natuurlijk, en elk jaar hebben we barbecues. Volgens mij ligt de kracht in de samenwerking en het team. Ik ben zelf heel vrij, open en direct. We weten met elkaar welke kant we op willen. Voor zover het mogelijk is, proberen we alle dingen gewoon ook naar elkaar uit te spreken en bespreekbaar te maken. Dat zal niet bij alles lukken, maar we proberen het wel. En ik zit wel zo in de wedstrijd. Alles is bespreekbaar, en laten we dat alsjeblieft ook doen. Dat zie ik ook in het team op dit moment. We bespreken heel veel dingen met elkaar en dat geeft toch een gevoel van vertrouwen.

Wat zijn uitdagingen in jullie werk?
De uitdaging ligt in de grote opgave die voor ons ligt de komende jaren. Dus we hebben het heel erg druk op allerlei vlakken. De belangrijkste uitdaging ligt voor mij in ieder geval om te zorgen dat wij het team bij elkaar houden, en dat we iedereen aan boord houden. Tegenwoordig is dat wel een uitdaging. Ik ben er niet echt bang voor dat mensen zeggen van, we gaan weg omdat het bij iemand anders leuker is. Maar dat we de druk zo opvoeren dat iemand ziek thuis komt te zitten, dat is voor mij de grootste uitdaging. Om te zorgen dat we iedereen aan boord houden.

Het is druk en het wordt alleen maar drukker. En de schaarste op de markt is er natuurlijk aanwezig. Daar hebben wij zelf hier en daar intern last van. Maar ook onze partijen die ons dagelijks helpen hebben daar last van. Dus dat gaat inhouden dat bij de opgaven die we hebben, daar ligt druk op bij onszelf. Maar ook dat de buitenwereld ons niet kan helpen, voert de druk nog erger op. En daar krijgen wij de komende jaren echt last van.

Hoe zorgen jullie ervoor dat iedereen fit blijft?
Ja, dan kan ik wel zeggen dat we daar programma's voor hebben, maar dat is niet... Volgens mij is het gewoon, wat we zeggen, we spreken met elkaar, we pikken signalen op en blijven in gesprek met de persoon. En op die manier proberen we mensen aan boord te houden en in ieder geval gezond te houden dat ze inzetbaar zijn voor de komende jaren.

Ja, op die manier proberen we dat handen en voeten te geven. En dat het druk is en dat het druk blijft, ja, dat kunnen wij niet veranderen. We moeten een beetje prioriteiten stellen. Maar het belangrijkste is het signaleren van, hé, er is hier iemand heel druk en die doet een beetje anders dan anders. Dus met hem in gesprek. Dat doen de mensen in mijn team gelukkig zelf ook. Dus wat dat betreft proberen we op die manier de mensen aan boord te houden.

Dimitri: Ik denk ook wel dat het binnen ons team gewoon al heel goed gaat. Als er iemand denkt van nou, daar moeten we zelf een beetje op gaan letten. Dat de collega's dat gezamenlijk ook al doen. Zo van, denk je wel eens voordat... Kijk, Dirk is er niet altijd bij. Maar wij, als je met m'n jongens op de werkvloer staat, dan merk je al bepaalde... Als er bepaalde spanningen zijn, misschien heeft het wel met het thuisfront te maken, dan kun je dat opmerken. En dan kun je gezamenlijk al denken van, oh, dan moeten we eventjes op blijven letten. En anders moeten we het eventjes aankaarten, bijvoorbeeld bij Dirk.

We hebben vaak overleg onderling en een open cultuur. Dus ja, je hebt veel contact met elkaar. En nou ja, mocht er echt een probleem voordoen, zeg maar, dan zijn we er snel genoeg bij.

We zitten niet eens op dezelfde locatie, dus we moeten ook wel die momenten pakken, dat je dan bij elkaar gaat zitten.

Dirk: En dat is door de jaren ook wel veranderd als leidinggevende. Je moet veel meer kijken naar het menselijke. Kijk, heel simpel, het werk moet gebeuren. Maar het menselijke aspect en hoe sta je in het leven en hoe neem je dingen mee, hoe verwerk je dingen, dat wordt gewoon steeds belangrijker om daar scherp op te zijn. Zeker in zo’n drukke periode.

Zijn jullie ook actief bezig met nieuwe mensen werven?
Ja, wij zijn natuurlijk een overheidsinstelling, een politiek gestuurde organisatie. Hier is jaren gefocust op het vasthouden van mensen op een bepaald niveau. De afgelopen jaren proberen we dat los te weken van het bestuur. We zeggen, de druk wordt zo hoog. We moeten gewoon zorgen dat onze organisatie anders ingericht wordt. En daar zijn we nu mee bezig om te kijken. Dat was in principe in ons bedrijf nooit het geval. Maar we zijn nu echt als twee teams, beheer en onderhoud, aan het kijken. Hoe zouden onze teams er eigenlijk uit moeten zien? Wat hebben we allemaal nodig om onze klanten, de burgers, maar ook ons bedrijf te kunnen bedienen? Daar zijn we nu een plan voor aan het schrijven. En daar komt eigenlijk uit dat we, niet alleen bij mijn team, maar ook bij beheer en onderhoud, zeker een man of 10 of 20 erbij moeten, om de focus te behouden op hetgeen waar wij de komende jaren voor aan de lat staan.

Maar dan nog de vraag, hoe haal je ze binnen. Hoe maak je mensen enthousiast voor het waterschap, voor een overheidsinstelling. Daar ligt voor ons wel de uitdaging. Maar daar zijn we wel continu mee bezig. Dat doen we door voorlichting te geven op scholen en beurzen. En zo proberen we toch mensen enthousiast te maken voor hetgeen we bij doen. En natuurlijk dit interview!

We geven ook een rondleiding hier op de zuivering. De komende periode starten we weer een project in Delfzijl voor een gemaal. En daar gaan we nog met een aantal leraren van technische opleidingen een presentatie houden. Zodat we ook de leerkrachten enthousiast krijgen over hetgeen we erbij doen. Zodat zij dat ook over kunnen brengen naar de leerlingen die zij straks in de klas krijgen. En we hebben ook veel stagiaires, van een bol- of bbl-opleiding.

Wat zouden jullie willen zeggen tegen de toekomstige generatie die bij jullie komt werken?
Zorg dat je je diploma's haalt en gepassioneerd blijft over wat je doet, dat je gewoon veel plezier maakt. Ik denk dat dat het belangrijkste is.Alles gaat zo snel, je moet gewoon bijblijven met de dingen die je doet. Zorg dat je gewoon een goede vakman wordt.

Werken bij het waterschap is niet meer stoffig met geitenwollen sokken enzo. We zitten puur hoger in de technologie en moeten innoveren om water te kunnen zuigen. Het heeft niet alleen te maken met plantjes in de sloot, maar we zitten gewoon puur in de techniek. En dat is denk ik wat men niet helemaal goed weet.

We leggen de lat steeds hoger. Volgens mij is het zo, dat als jij een techneut bent in hart en nieren, en je bent echt bezeten van de techniek, dan heb je bij een waterschap als deze alle mogelijkheden om aan te proeven, te ruiken, om mee te denken, mee te werken en jezelf te ontwikkelen. En we zijn natuurlijk maatschappelijk bezig. We doen het voor de mensen om ons heen.

En we hebben veel mogelijkheden binnen het waterschap. Het is niet alleen techniek waar we mee bezig zijn. We zijn met de natuur bezig, met oevers, grote projecten, zeedijken versterken, enzovoort. Er komt zoveel op je pad en je kunt zoveel ontdekken en meewerken.

En inderdaad, we zijn geen suffe organisatie. Ik denk dat dat weleens gedacht wordt van de ambtenarij, die zitten de hele dag een beetje koffie te drinken en doen verder niks. Dat is absoluut niet zo.