Gefeliciteerd met jullie nominatie! Kunnen jullie iets over jezelf en jullie team vertellen?
Jeroen: Ik ben Jeroen Nas. Ik ben sinds 7 jaar voorbereider bij de afdeling montage. In totaal werk ik nu een jaar of 12 bij Feenstra, in verschillende functies.
Ik heb ons opgegeven omdat ik vond dat wij ook wel een keer in de schijnwerpers mogen staan. Wij zijn dan niet direct met onze handen bezig, maar we zorgen er wel voor dat onze slimme mensen buiten aan het werk kunnen.
Wij zijn niet zozeer met cv-ketels, complete installaties, rookgassen of warmtepompen bezig. Wij zijn natuurlijk veel meer bezig met de planning, met het bestellen van materialen, het voorbereiden.. zijn alle bewoners thuis?
Maurice: Buiten hebben we natuurlijk de slimste handen. We hebben onze vakmensen buiten nodig om uiteindelijk ons brood te verdienen. En vice versa hebben zij uiteraard ons nodig omdat wij de contacten moeten leggen, de contacten onderhouden met de klanten, met de opdrachtgevers. Daarnaast hebben we natuurlijk te kampen met de enorme schaarste aan vakmensen. Dus continu werven, continu achter inleen aan.
En dan ook zorg dragen dat wij het werk zo goed verzorgen dat eigenlijk ook een inlener of een zzp'er in een warm bedje belandt, en elke dag zorgeloos zijn klussen kan uitvoeren.
Maurice: Ik ben Maurice, ik ben sinds 2 jaar teammanager. Ik noem mezelf eigenlijk de aanvoerder van dit team. Teammanager is een mooi woord, ik manage het team, maar we doen het met elkaar.
We hebben een uitdaging, de ene dag gaat het vlekkeloos en de andere dag is zijn er kinken in de kabel, waardoor we snel moeten schakelen, koppen bij elkaar. Dat kan of in het hele comité, of in een klein comité. Zo zorgen we ervoor dat onze mensen buiten zo kort mogelijk stilstaan en door kunnen, en uiteindelijk onze targets worden behaald. Ik ben begonnen als serviceplanner en uiteindelijk stapjes gemaakt tot de montageleider van een afdeling, daarna bedrijfsleider van de montage, en nu sinds 2 jaar deze functie, wat ik erg leuk vind.
We hebben een B2B-markt en een B2C-markt. We hebben alle facetten, we hebben stadswarmte, we hebben warmtepompen, we hebben ketelvervanging, we hebben projectmatige vervanging, noem het maar op.
En ja, qua duurzaamheid en visie paden van Feenstra, moet ons team ook intern klaargestoomd worden voor 1 januari 2026... ...wanneer we eigenlijk verplicht gaan worden om overal hybride toestellen te gaan plaatsen. Dus ja, we gaan verandering aanbrengen in wat we nu sinds jaar en dag doen. Dat kan je natuurlijk niet van de ene op de andere dag doen, dus dat gaan we gefaseerd doen. Dat gaat nog best wel wat betekenen voor onze mensen. Niet alleen voor de monteurs buiten, maar zeker ook voor onze afdeling werkvoorbereiding gaat het heel veel betekenen. Mensen die een cursus moeten volgen, of een ander takenpakket gaan krijgen… Dus ja dat gaan we aanpakken met elkaar.
Kunnen jullie wat over jullie team vertellen?
Maurice: Wij zijn een ploeg werkvoorbereiders, maar uiteindelijk is er ook onze ploeg montage. We hebben twaalf werkvoorbereiders, twee administratieve krachten die ons daarin assisteren. Dan hebben we een viertal montageleiders die buiten de monteurs aansturen. Dan hebben we nog drie projectleiders die uiteindelijk de budgetten beheren van de projecten en afdelingen. Dan hebben we nog een operationeel leidinggevende die mij dan weer de sturing mag geven.
Morgen hebben we toevallig een teamuitje geregeld. Het team gaat wat leuks doen.
En wat gaan jullie doen als teamuitje?
Maurice: Ja, dat was een verrassing. Alleen kreeg ik te horen dat ik de verrassing niet uit mijn mail had geknipt. We gaan een boerensurvival doen. We krijgen allemaal een overall aan. Met hooibalen werken, hooivorken, ik weet het niet.
Ik laat ons verrassen door de dames die ons gaan begeleiden. En tussendoor wat hapjes en drankjes. En daarna gaan we lekker met z'n allen ergens uit eten. En genieten van een drankje. Dan houden we het wel uit tot een uur of half 9.
Leuk, klinkt hartstikke gezellig.
Maurice: Ja, doen we eigenlijk wel geregeld. Met de collega's op stap. Barbecuetje in de tuin. Iedereen erbij. Ja, ik moet zeggen, dat is gezellig. En dat levert soms wel wat situaties op. Want ja, de alcohol vloeit ook natuurlijk. We kennen elkaar allemaal door en door. Dan heb je even andere gesprekken.
Dat is wel goed voor de sfeer. Ja, want het is hier wel echt Noord-Hollands. En het is hier gewoon kneiterhard. We kunnen elkaar echt afmaken. Maar als we elkaar niet afkraken, dan hemelen we elkaar niet echt op, dan doe je eigenlijk normaal met elkaar. Dat is wel iets waar we aan moeten werken met z'n allen. Om elkaar ook echt op te hemelen en complimentjes te geven. We kunnen wel heel goed over elkaar zeggen wat iemand niet zo lekker heeft gedaan. Maar uiteindelijk, als iemand wel iets goed heeft gedaan, benoemen we dat te weinig.
Daar ben ik zelf ook schuldig aan hoor. Ik ben altijd op de prestaties gericht. Dus alles wat we doen, nemen we maar voor lief. Volgens mij hebben we vanmorgen net de cijfers gezien van de afgelopen maand. Dan kan ik onze afdeling wel complimenteren hoe we dat hebben gedaan, met de schaarste aan materialen, monteurs, en een overvolle planning. Dat we nog heel goed mooie cijfers hebben gescoord. En dat vieren we. En zo'n uitje van morgen wordt dan ook bekostigd door onze werkgever. Dat is eigenlijk altijd wel fijn.
En we hebben een team van jong en oud, mannen en vrouwen. Uit de techniek, niet uit de techniek. Mensen die hier al lang werken, die eigenlijk door zijn tot deze functie.
En het voordeel is eigenlijk dat iedereen het bedrijf door en door kent. Ik moet eigenlijk zeggen, het is best wel een leuke club.
We hebben echt wel verschillende medewerkers. Ja, verschillende meningen, maar uiteindelijk kunnen we toch allemaal door één deur. We weten elkaar te vinden, fysiek of digitaal. En dan slaan we de handen in één en dan is het gewoon aanpoten.
En hoe zorgen jullie er dan voor dat het een leuke sfeer blijft? Is dat dan door bijvoorbeeld successen te vieren? Of hoe gaat het op dagelijkse basis?
Maurice: Successen te vieren doen we dus eigenlijk te weinig, maar we doen het wel. Hoe houden we het leuk? Als we op kantoor zijn, hangt er echt wel een leuke sfeer. Als we met elkaar zijn is het wel gezellig. En daarnaast is het wat ik net zei, af en toe een borrel doen met z'n allen. De stad in, een hapje doen. Of de barbecuetjes. Of af en toe een Feenstra feestje. Dat gaat altijd wel leuk met elkaar.
Jeroen: Successen vieren wij niet uitbundig met taart en alles erop en eraan. Successen vinden wij de normaalste zaak van de wereld. We hebben een hele hoge benchmark, en willen een target halen, het liefst doet je afdeling het zo goed mogelijk, waarbij je alle handjes nodig hebt. Gaat er iets fout, dan lossen we het met z'n allen op. En de successen die je haalt is puur van de voldoening die je eruit haalt. We stellen hoge eisen aan onszelf.
En hoe gaan jullie om met uitdagingen in het team?
Jeroen: Als je even een beetje vol zit, dan loop je even naar buiten of je gaat even een rondje lopen, je pakt dat moment.
Maurice: Ik zeg ook wel eens tegen collega’s die er even doorheen zitten, ga lekker vandaag thuiswerken. Doe lekker je ding op de achtergrond, en werk vandaag eens voor 60% in plaats van voor 120%. We moeten vaker geremd worden dan dat we gestimuleerd moeten worden, denk ik.
En waar zijn jullie dan trots op dat het team het bereikt?
Maurice: Nou, ik denk.. Feenstra bestaat 80 jaar inmiddels, dus we werken ook met een systeem van 80 jaar oud, maar dat is niet echt makkelijk tegenwoordig. Daarnaast worden de vaardigheden van monteurs minder, vanwege de schaarste op de markt.
Ondanks deze problematiek behalen we toch elke maand onze targets. Misschien niet altijd helemaal, maar wel fluctuerend per afdeling door het hele jaar heen. Dat we uiteindelijk mooie cijfers draaien, dat is toch wel waarvoor we het uiteindelijk doen, want zo verdienen we onze boterham. Doordat we landelijk zo scoren, worden we elk jaar ook beloond met een mooie winstdeling.
Jeroen: En daarnaast ook, als er een deel van een afdeling niet lekker draait, dat dan een ander deel van de afdeling, of een bepaald persoon dan de handen uit de mouwen steekt en zegt joh, waar kan ik je mee helpen? Het teamgevoel is zo aanwezig dat als er ergens iemand loopt te verzuipen, dat een ander dat meepakt. Het is niet zo van, joh, het is jouw materiaal, het is jouw probleem, zoek het effe lekker uit.
Hoe zorgen jullie dan dat iedereen gezond en energiek blijft? Is dat dan dus door inderdaad ook voor elkaar in te springen?
Maurice: Ja, uiteindelijk wel. En ja, energiek... Soms zitten we er allemaal wel eens even doorheen. En dan gaat er wel heel veel gepaard hier met humor. En dat helpt ons er dan doorheen, zeg maar. En we hebben best af en toe zwarte humor. Maar ja, dat werkt ook wel.
En de ene keer zit de ene er doorheen, de andere keer heeft de ander wat meer energie, soms is het ook niet anders. We zijn geen machines, en het werk houdt nooit op.
Merken jullie ook een hogere werkdruk door tekort en personeel?
Maurice: In principe zijn we met voldoende mensen. Maar helaas, het ontbreekt aan de juiste systemen. Dat geeft ook wel een bepaalde werkdruk. In plaats van in één systeem te werken, moeten we het op 34 pagina's vastleggen.
Jeroen: Aan de andere kant, het technische gedeelte is meer van... Mensen gaan niet meer solliciteren bij een bedrijf om tot aan hun pensioen daar te blijven. Mensen zoeken heel snel korte periodes op, de afgelopen tien jaar. De markt is zo aan het vragen, dat elke monteur zichzelf drie keer kan verkopen. En dat betekent dat je ook wel eens genoegen moet nemen met een monteur die misschien ietsje minder is qua ervaring of qua technische kennis. En dat is dan een beetje de uitdaging om die op een hoger niveau te tillen.
Voor ons als binnendienst is dat wel een beetje van, soms moeten wij wel gaan puzzelen uit onze pool van veertig mensen. Want oké, je kan die beter samen zetten met die, om tot een goed resultaat te kunnen komen.En dan nog eens een keer je materialen en je systeem....en het verkeer en alles erop en eraan. Het is elke keer weer een uitdaging.
En zijn er ook dingen die jullie minder leuk vinden aan dit werk of in dit team?
Maurice: Ja, de ene dag heb je een minder leuke dag dan de andere. Maar ja, dan is het een kwestie van de schouders eronder. Je gaat toch door. Als je dag in en uit daar tegenaan loopt, dan moet je wat anders gaan zoeken. Dat zeg ik ook tegen mijn teamleden. Natuurlijk hebben we iedereen hard nodig, maar vind jij ergens anders iets leuks waar je inderdaad gelukkig van wordt? Ja, doe het alsjeblieft. Je leeft maar één keer.
En er zijn natuurlijk taken die minder leuk zijn, maar dat hoort er bij. Een kwestie van plannen, doen en door. Dat is wel de mentaliteit: aanpakken, oppakken en doorgaan.
Jeroen: Als we de keuze hebben, dan doen we natuurlijk het liefst tien leuke klussen, maar goed, er zitten ook twee slechte klussen tussen. Die moeten ook gedaan worden, dat hoort er een beetje bij.
Niet lullen, maar poetsen. Iedereen mag even schreeuwen, schelden, en dan weer door.
Maurice: Dat is aan mij de oneerbiedige taak om toch dingen door te duwen. Soms moet je dingen forceren. Dat vind ik ook niet leuk, maar het moet soms. Dan kunnen ze wat vinden van je. Ik hoor natuurlijk niet alles, maar ik doe dat op mijn manier om het op te duwen. Een keer in de maand zitten we met z'n allen in een teamoverleg en dan komen er wat zaken boven. En uiteraard krijg ik ook weleens door, hoe je dat vorige keer hebt gedaan, vond ik toch niet zo cool. Ik heb het wel gedaan, maar... Daar moet ik heel hard bij, weet je wel.
Wat zijn dan vaardigheden of sterke punten waar jullie naar zoeken? Wat is belangrijk is bij jullie in het team?
Maurice: Nou, dat is wel leuk dat je vraagt, want ik heb ongelooflijk veel sollicitatiegesprekken gevoerd, maar ik vind het helemaal niks. Ik ben meer van op het eerste gezicht een klik.
We zijn echt op zoek naar een duizendpoot. En van 0 tot 120 in een paar seconden, het liefst. Maar ook iemand die een pas op de plaats kan maken. Als je dat niet kan dan verzuip je.
Ik geef dat wel gelijk in deze gesprekken aan. Ik zeg ook, het is geen leuke baan. We zijn nu op zoek naar een administratieve kracht, dat is heel veel repeterend werk, documenten intypen, opslaan, telefoon aannemen... Ja, je moet het leuk vinden, anders zit je hier niet. Mooier kan ik het niet maken.
Jeroen: We geven mensen wel de ruimte om daar hun eigen draai aan te geven.
Is er veel ruimte voor ontwikkeling in jullie team? Hebben jullie zelf bijvoorbeeld nog ambities?
Maurice: Er is zeker wel ruimte voor ontwikkeling in het team. Ik krijg van veel mensen mee dat ze wel wat willen, maar eigenlijk door de tijd het niet lukt. Dus dat probeer ik natuurlijk ook te motiveren. Weet je, niet alles hoef je in de werktijd te doen. En in zo'n werk kan je natuurlijk ook daarnaast wat doen. Maar in principe als jij in onze organisatie een leuke opleiding vindt die in het pad van je functie ligt. Ja. In onze organisatie is er echt alles mogelijk om dat ook tijdens werktijd uit te gaan voeren, zeg maar.
Maurice: Mijn ambitie is eigenlijk zo min mogelijk nog werken de rest van mijn leven.
Ik vind het niet erg om te werken, maar ik vind het leuker om vrij te zijn. Ik heb nu een mooie rol binnen Feenstra, en binnen drie of vijf jaar heb ik nog niet een andere ambitie binnen Feenstra. Doe ik dit nog twintig jaar tot mijn zeventigste? Nou nee, dat zal ik niet doen.
Maar nogmaals, ik weet niet waar we heen gaan als Feenstra straks ook helemaal de energietransitie ingaat. Geen idee wat daar weer uit voortkomt. En dat is wel bij Feenstra, daar kan je van monteur tot directeur kunnen groeien, als je dat wil. Daar is de mogelijkheid voor en dat is wel mooi.
Jeroen: Er is veel ruimte voor ontwikkeling en er wordt gestimuleerd om aan jezelf te kunnen werken. Dat zou ook psychisch kunnen zijn, bijvoorbeeld een cursus assertiviteit bijvoorbeeld. Maar ook een cursus over de warmtepomp.
Je krijgt heel veel ruimte om te kunnen groeien als persoon zijnde. Ook de spullen die je nodig hebt, de handvatten, om je werk uit te kunnen oefenen, Dat kan je gewoon aanvragen, en 99% wordt gehonoreerd.
Maurice: Ja en over vitaliteit, balans tussen werk en privé. Dat is natuurlijk wel een heel cliché, maar het is wel zo. Dan is het mijn taak om dat natuurlijk te signaleren bij m'n teamleden. Sommigen geven het zelf al aan, ja, dan is onze organisatie wel van oké, gaan we schakelen met onze HR-afdeling. Dan staat er wel uiteindelijk een heel pad, is er vrij om uiteindelijk coaching in te zetten, begeleiding in te zetten, zodat de mensen wel weer lekker erin gaan komen, zodat ze het werk misschien terugkrijgen en werkdruk op een andere manier gaan ervaren. Dat is eigenlijk wel top.