Interview met genomineerde Lotte (Stedin)

Lotte is genomineerd door haar oud collega Anne Maren Kruse. Zij zegt het volgende over Lotte: ‘’Lotte is nog geen jaar geleden begonnen als projectcoördinator bij Stedin, zonder dat ze enige technische kennis had. Na zeven maanden is ze al doorgegroeid naar de functie van projectleider; iets wat normaliter zo'n 1 a 2 jaar duurt. Het kan best uitdagend om je als jonge en soms enige vrouw, zonder technische achtergrond door de organisatie te bewegen, en Lotte doet dit met veel enthousiasme en energie!’’


Gefeliciteerd met je nominatie voor de Slimste Handen van Nederland. Wat dacht je toen je dat hoorde?

Nou, superleuk! Zeker omdat ik vorig jaar natuurlijk aan de andere kant van de tafel heb gezeten (Lotte heeft bij Crossover gewerkt). Het is onverwachts, maar ook leuk dat ik nu zelf genomineerd ben.

Zou je wat over jezelf willen vertellen?

Ja, zeker. Ik ben Lotte de Vries. Ik ben 26 en ik heb eigenlijk een sociale achtergrond. Ik heb een studie in duurzaamheid gedaan. Ik wilde na mijn studie werk doen dat een bijdrage levert aan het beter maken van de wereld. Ik kwam zo bij Crossover terecht, waar ik heb gewerkt als projectleider, onder andere als projectleider van de Slimste Handen van Nederland. Zo ben ik in contact gekomen met de techniek en technische vakbedrijven. Dat inspireerde me toch wel heel erg om uiteindelijk zelf ook bij zo'n bedrijf te gaan werken. Dus ik ben nu werkzaam bij Stedin sinds november 2023.

Je vertelt dat het werk bij Crossover en het contact met de technische vakbedrijven je inspireerde om ook bij zo'n bedrijf te gaan werken. Wat sprak je daar specifiek in aan?

Ik vind het heel erg mooi bij zulke bedrijven dat je allemaal groepen experts hebt op allemaal verschillende onderwerpen. Dus je hebt de mensen die heel goed met hun handen zijn, die buiten de allermoeilijkste dingen kunnen maken die ik echt nooit zou kunnen. Je hebt de mensen die de ideeën bedenken van tevoren, de mensen die de tekeningen maken, de mensen die bestellingen doen, de mensen die de contracten maken met de leveranciers, de mensen die voor de vergunningen gaan. Allemaal mensen die heel veel weten van een onderwerp. En uiteindelijk komt dat samen in iets wat ook echt tastbaar is. Want wat ik gestudeerd heb bleef een beetje zwevend en was niet zo concreet. En wat ik het mooie aan zo'n bedrijf vind is dat je de output gewoon kunt zien op straat. We doen daadwerkelijk iets wat nodig is, wat nuttig is en wat tastbaar is. En ik vind het zo mooi dat we daar allemaal een stukje aan bij kunnen dragen.

Zou je een korte uitleg willen geven over wat jouw functie inhoudt bij Stedin?

Ik ben begonnen als projectcoördinator. Dat is, wat het al zegt, een coördinerende functie. Dus coördineren tussen al die verschillende groepjes experts waar ik net over vertelde. Je bent de rechterhand, de hulp van de projectleider. De projectleider managet met name op de start en het eind van een project. Als projectcoördinator ben je verantwoordelijk voor alle stappen daartussen. Dus je hebt contact met de gemeente, met externe stakeholders: met de buren, omwonenden, met de monteurs, met de aannemer als die er is. En ook met interne afdelingen van Stedin die het werk bedenken. Je zorgt ervoor dat de planning, de kwaliteit en het budget allemaal bewaakt worden. En nu ben ik sinds 1 juni werkzaam als projectleider. Ik zit nog helemaal in de beginfase daarvan, maar nu dus als projectleider in een ander team.

In welk team zit je nu?

Ik was eerst werkzaam in een team wat met name werkte aan de laagspanningskant en dat hield in dat we die kleine kastjes, die soort kleine huisjes, die je vaak in wijken ziet staan, middenspanningsruimtes heet dat, dat we die maakten, en huisaansluitingen. En het team waarin ik nu werk, houdt zich met name bezig met het onderhoud aan hoogspanningsinstallaties. Dat gaat van hoogspanningsmasten conserveren, tot de grote stations waar de hoogspanning op binnenkomt, waar het wordt omgezet in middenspanning. Ik heb nu niet meer te maken met de klantaansluitingen zelf of klanten. Nu is de Stedin onze klant. We doen het onderhoud voor het asset management.

Ik begreep uit je nominatie dat het best wel ongebruikelijk is dat je zo snel doorgroeit naar de functie van projectleider. Wat maakt dat jij zo snel doorgegroeid bent?

Eigenlijk solliciteerde ik allereerst ook al voor projectleider. Misschien een beetje ambitieus voor mij, maar ik was bij Crossover projectleider geweest en ik vind de managementkant gewoon echt heel leuk. Dat je echt verantwoordelijk bent, eindverantwoordelijk voor wat er behaald moet worden.Blijven alle kikkers in de kruiwagen? Springen die er onderweg uit? Wat moet je doen om te zorgen dat ze aan het eind van de rit toch allemaal weer in die kruiwagen zitten? Dat vond ik het allerleukste. En dat stukje techniek was eigenlijk voor mij meer waar ik dat in wilde toepassen. Ik ben zelf natuurlijk niet technisch geschoold. Dus toen ik bij Stedin aanklopte dat ik graag projectleider wilde worden, zeiden ze: Je kent de projectleiderkant, alleen de techniek nog helemaal niet. Dus misschien kan je beter één functie lager beginnen, om te leren van de techniek en daarna doorgroeien. En eigenlijk was het inderdaad het idee dat dat iets langer zou duren. Maar ik merkte dat ik die uitdaging van dat managen een beetje miste, die eindverantwoordelijkheid. Ik ben toen met heel veel mensen binnen Stedin in gesprek gegaan om te achterhalen wat mij verder zou kunnen helpen. Ik heb mijn ambitie ook gewoon uitgesproken en ik denk dat Stedin me daar echt heel erg veel kansen in heeft gegeven. Als organisatie in het algemeen, maar ook alle mensen binnen Stedin. Iedereen heeft mij uiteindelijk een stapje verder geholpen om zo snel als mogelijk hier te komen en toch genoeg kennis opgedaan te hebben om hier nu te zijn.

Je noemde het zelf al, je hebt geen technische achtergrond. Wat moet je weten van de techniek om jouw functie te kunnen uitoefenen?

In principe ben je als projectmanager, en eigenlijk ook als projectcoördinator zelf, de persoon die andere personen coördineert en zorgt dat de personen, die expert zijnop bijvoorbeeld technische opwerpen,hun werk kunnen uitoefenen. Dus in het algemeen zou ik zeggen dat je die technische kennis niet heel erg nodig hebt. We hebben natuurlijk ook met externe partijen te maken, zoals aannemers. En dan is het toch wel handig om de basis te weten. Je bent uiteindelijk ook de vraagbaak. Mensen komen als eerste naar jou toe met vragen. Ik hoef zelf echt niet te weten wat alle technische specificaties van alle onderdelen zijn. Maar het is wel handig als ik snap wat de onderdelen doen, waar ze voor zijn, om uiteindelijk de opdrachten in elk geval uit te kunnen voeren. En als ik dan detailvragen heb ga ik bijvoorbeeld naar de engineer toe en vraag ik om uitleg.

Hoe heb je die technische kennis je dan eigen gemaakt?

Stedin biedt heel veel cursussen aan, er zijn allemaal trainingen die je kan volgen. Ook praktijktrainingen, wat superleuk is. Bij Stedin is een cursus materiaalkennis voor dummies. Dan kan je, als persoon die eigenlijk helemaal geen technische kennis heeft, een keer een mof maken. Dan leer je hoe je twee kabels aan elkaar kunt verbinden met een verbindingsmof op een veilige manier. Dus dat zijn wel super leuke dingen dat je binnen Stedin als kantoorpersoneel juist alle kansen krijgt om die techniek ook een beetje te gebruiken. En nu ik met hoogspanning werk heb ik me aangemeld voor Hoogspanning Light. Dan krijg ik op vijf vrijdagen uitleg over allemaal verschillende aspecten in de hoogspanning. En in mijn begintijd bij Stedin heb ik regelmatig buiten een dag meegelopen met bijvoorbeeld een directievoerder, een uitvoerder of de aannemer Dan kan je alles vragen wat je niet snapt. En ze vinden het alleen maar leuk om het uit te leggen. Dus dat heeft ook wel heel erg geholpen.

Hoe is om als jonge vrouw zonder technische achtergrond een spin in het web functie te vervullen? Hoe gaan ervaren mannelijke collega's daar bijvoorbeeld mee om?

Het eerste team binnen Stedin waar ik kwam als coördinator is een heel jong, heel gemengd team. Dus we waren bijna fifty fifty met mannen en vrouwen. En dat maakte het natuurlijk wat makkelijker, dat je niet anders was. Je was gewoon onderdeel van iedereen. Maar in het team waar ik nu in werk, ben ik wel echt één van de weinige vrouwen. En ik merkte tijdens mijn sollicitatiegesprek dat ook een vraag was: hoe ga je dat straks doen als enige vrouw? Want natuurlijk, het is geen beperkende factor, maar het zou best wel eens kunnen zijn dat mensen het misschien wel zo zien van buitenaf. Hoe ga je dat dan doen? Ik vind dat alleen maar heel motiverend. Ik kan dan echt denken: ik ga laten zien dat ik het net zo goed of nog beter kan.

Als je uiteindelijk zelf laat zien dat je niet onderdoet voor een man of iemand die ouder is en je ook een beetje nederig opstelt, dat ik niet doe alsof ik nu alles al weet en mensen de kans geef om mij dingen uit te leggen, dan komt er echt wel een punt waarop mensen mij ook zien als volwaardige projectleider. Net zo goed als dat ik een man was geweest.

Hoe helpt Stedin jou te ontwikkelen als projectleider?

Stedin heeft “Leren bij Stedin", dat is een portaal waar allemaal cursussen worden aangeboden, zowel intern als extern. Stedin zegt: ga gewoon alle cursussen volgen die je nodig hebt. En mijn teamleider zei ook tegen mij: gebruik gewoon je eerste jaar als projectleider om echt alles te leren wat je wilt leren. Dus ik heb sinds ik bij Stedin werk een cursus projectmanagement gedaan. Prince2 is dat. Ik heb al inhoudelijke kennis opgedaan. Ik heb al mee mogen lopen. Stedin biedt echt heel veel aan voor de medewerkers. Ik merk dat bij Stedin echt centraal staat dat jij mag leren wat jij wilt leren. Je hebt toestemming van je teamleider nodig, maar de teamleiders worden er volgens mij ook op getraind om jou juist te faciliteren als je echt iets anders wil leren. Ik heb ook bijvoorbeeld iemand in mijn vorige team en die wilde graag een cursus Arbo-psychologie volgens mij doen. Nou, dat mag ook gewoon zeg maar. Alles wat ook maar een beetje te maken heeft met het werk, dat mag gewoon. En zelfs als het meer om persoonlijke ontwikkeling gaat. Ze doen ook ontwikkeltrajecten, je kan coaching aanvragen. Er is gewoon heel veel, als je het zelf een beetje zoekt.

Denk je dat er voldoende waardering is voor technische vakmensen?

In het algemeen zeker niet. Ik denk dat we daar echt nog lang niet zijn. Ik denk dat Stedin daar specifiek wel heel erg veel voor doet. Vakmensen worden heel veel in het zonnetje gezet met leuke vlogs op intranet, of leuke berichtjes, of bepaalde prijzen die mensen kunnen winnen. Dus daarin vind ik zeker dat Stedin daar heel erg veel aan doet, maar ik denk in de samenleving, in het algemeen, dat er echt nog lang niet genoeg respect is voor wat die mensen doen. Vroeger, toen ik nog wat jonger was, had ik een soort beeld van hoger en lager opgeleid, en dacht ik dan moet dat werk wat lager opgeleid is wel makkelijker zijn. En nu werk ik bij een technisch bedrijf en zie ik wat voor ongelofelijke dingen die mensen maken, waar ze rekening mee moeten houden, de veiligheid. Ik bedoel, je werkt wel met hoge spanning. Het is best wel gevaarlijk om dit werk te doen. En als ik dan zie wat zij allemaal kunnen, dan denk ik, nou, dat kan ik allemaal niet eens. En ik ben dan zogenaamd hoger opgeleid. Ik vind dat daar echt nog een heel erg, hele grote stap in te maken is.

Wat zou je tegen jongeren die nu een studiekeuze overwegen willen zeggen?

Ga vooral doen wat je echt leuk vindt en niet waarvan je denkt dat je het moet doen omdat je brein dat aan kan. Nee, ga echt doen waar je helemaal blij van wordt. En als dat in de techniek is, is dat super mooi. Als dat niet in de techniek is, is dat ook helemaal mooi. Maar persoonlijk, de technische sector, we hebben nog zoveel meer mensen nodig, dus als je dat een beetje leuk vindt, ga dat doen.

Wat denk je dat het leukste is aan werken in de techniek?

Dat je met zoveel verschillende mensen samenwerkt. Je hebt kantoormensen, Je hebt buitendienst mensen, dat zijn vaak natuurlijk al best wel verschillende type mensen, maar dat is juist super mooi dat al die mensen met hun eigen specialiteiten samenkomen en allemaal kleine stukjes van dat hele belangrijke, hele grote werk doen om uiteindelijk daar te komen. Dat vind ik zelf ook heel mooi, dat je een puzzelstukje in het grote geheel bent.