Interview met genomineerden Joost, Matt en Maarten van team OME (TenneT)

Dit team is genomineerd door hun directe collega Sophie. Zij zegt over hen: 

''Dit is een innovatief team met gedreven maintenance engineers. Ze maken voor ons landelijke onshore netwerk goede analyses, maar ze introduceren ook nieuwe digitale technieken. Een belangrijk onderdeel van de energietransitie.''

Goedemorgen en welkom. Vandaag spreken we met het team OME van Tennet, genomineerd voor de Slimste Handen van Nederland, gefeliciteerd! Kunnen jullie iets over jullie team vertellen? Wie zijn jullie en wat doen jullie precies?

Joost: Team OME staat voor Operation Maintenance Engineering. Het is een landelijk team wat uit 30 personen bestaat. 28 mannen, 2 vrouwen. Dat is helaas een gebruikelijke verhouding in de elektrotechniek. Wij zijn verantwoordelijk voor het voorbereiden van onderhoudswerkpakketten voor de uitvoerende teams die het onderhoud van de hoogspanningsstations en verbindingen in het land doen. Daarnaast geven wij antwoord op technische vragen en stellen onderhoudscontracten op.

Dus, als ik het goed begrijp, vervullen jullie een controlerende en coördinerende rol. Werken jullie ook direct met de handen of blijft het daarbij?

Maarten: Bij ons verschilt dat soms wel een beetje, we doen het allebei. We maken documenten en technische werkinstructies, maar het is ook belangrijk dat we zelf begrijpen hoe het werkt. We verzorgen ook opleidingen en testen praktische zaken zelf uit. We krijgen veel nieuwe mensen bij Tennet en helpen hen met uitleg op locatie tijdens het onderhoud. Dus ja, we sleutelen ook samen.

Joost: Een concreet voorbeeld: een collega van Maarten zorgt voor het reviseren van een container voor SF6-gas, slecht voor het milieu, maar verdomd hard nodig in onze branche. We zorgen dat alles up-to-date is en dat de mensen in de uitvoering de componenten kunnen reviseren. We zijn meer betrokken bij opleiding, innovaties en pilots. Het echte werk wordt door de onderhoudsteams gedaan. Wij fungeren als brug tussen beleid en uitvoering.

Ja, en dat is heel mooi. Jullie spelen dus een cruciale rol tussen beleid en uitvoering. Hoe zit het met veiligheid? Hoe waarborgen jullie de veiligheid bij elektrotechnisch werk?

Maarten: Veiligheid is voor ons van groot belang. Nieuwe medewerkers in de SF6-container krijgen eerst instructies over de gevaren en doen een nulmeting vanwege de risico's van gevaarlijke stoffen. Zij zijn nog vaak onwetend hierover. Wij beschrijven nauwkeurig wat deze zijn en hoe we die elimineren.

Joost: Maarten accrediteert mensen voor bepaalde metingen. Veiligheid is cruciaal. Als mensen een trucje hebben geleerd maar het niet echt begrijpen, moeten ze terug naar de tekentafel. Maarten prikt daar zo doorheen.

Laat ik van maar gelijk even ingaan op de jullie nominatie, deze lees ik even voor:

Dit is een innovatief team met gedreven maintenance engineers. Ze maken voor ons landelijke onshore netwerk goede analyses, maar ze introduceren ook nieuwe digitale technieken. Een belangrijk onderdeel van de energietransitie.

Joost: Die hadden we nog niet gehoord, dit is een hele mooie. Deze mogen we in ons zak steken!

Maar natuurlijk! Wat vinden jullie van deze nominatie?

Matt: Ja, we zijn gevleid. Ik vind ‘m ook heel leuk omdat wij recent zijn overgestapt naar een nieuw IT-systeem waarin wij als Maintenance Engineers onderhoud plannen op lange termijn. We maken inspectieformulieren voor de technische werknemers. Het netjes stroomlijnen ervan zijn we nu druk mee bezig. We hebben een grote diversiteit in componenten en werken eraan om hen te helpen vragen die niet relevant zijn te voorkomen om de technici buiten te helpen.

Maarten: Vanwege de huidige energiecrisis en het personeelstekort, is het cruciaal om ons personeel optimaal in te zetten. Door onnodige vragen te vermijden en alles vooraf goed te regelen, kunnen ze hun werk efficiënter uitvoeren. De werkdruk is al hoog voor het aantal mensen dat we hebben.

Joost:  Een ander mooi voorbeeld wat innovatie betreft, is onze inzet van drone-inspecties voor hoogspanningsmasten. Voorheen moesten mensen daadwerkelijk de masten beklimmen, wat fysiek zwaar en risicovol is. Nu kunnen we visuele inspecties uitvoeren met drones, wat niet alleen veiliger is, maar ook efficiënter en gedetailleerder. Dit is een innovatie die binnen ons team is ontwikkeld en nu landelijk wordt toegepast

Ook nog eens leuk dat iemand vanaf een afstand dat vliegtuigje kan besturen.

Joost: Ja, nou ja, dat besteden wij helaas wel uit, dat spelen, dat hebben we dan niet naar binnen gehaald.

Zijn jullie zelf nog weleens onder de indruk van de innovaties waar jullie mee bezig zijn?

Matt: Zeker, misschien heel gek, maar vaak juist door de simpelheid. In een complexe wereld kunnen simpele oplossingen grootse problemen oplossen, zoals een epoxy pasta voor tijdelijke lekkages.

Joost: Ik moet altijd denken aan de Eemshaven, daar komen ieder jaar Power Minor-studenten, en dat zijn binnen de elektrotechniek echt hele slimme mensen. Wat het mooie is, is dat er daar veel verschillende typen hoogspanningsstations zijn, en wat wij op een gegeven moment een beetje als normaal zijn gaan zien, maakt op de studenten echt indruk tijdens de rondleiding. Die zie je met zulke ogen denken: ‘hier hebben we het dus altijd over in de collegebanken, maar nu zien we het echt.’ Die momenten, wanneer nieuwe mensen vol verwondering om zich heen kijken naar wat voor ons alledaags is, dat is voor mij altijd dat ik denk, wauw, we zijn echt wel naar iets heel gaafs bezig.

Wisten jullie altijd al dat jullie in de techniek wilden werken?

Matt: Ja, ik roep het sinds mijn zesde. Mijn vader en opa werkten in de techniek, dus het zit in de familie. En nou ja,here we are.

Maarten: Mijn vader werkte ook in de techniek. Zelf werkte ik eerst in licht-en-geluidstechniek, maar zocht een nieuwe uitdaging. Bij Tennet vond ik die in de vorm van constante innovatie en nieuwe zaken oppakken. Dat vind ik heel erg leuk aan dit werk en het team.

Joost: Ja, ik zie ons team ook wel als een kritisch geweten. Wij zijn bijvoorbeeld ook betrokken bij een robothond om inspecties te doen op het station. Dat is recent ook in het nieuws geweest. Nou, hartstikke tof, denkt iedereen dan. Maar het zal wel even duren voordat de robothond met alle data die het genereert de standaard zal worden. Dat realisme proberen wij wel in te brengen.

Tegelijkertijd worden veel technici ook vaak ondergewaardeerd. Hoe kijken jullie daar tegenaan?

Joost: De techniek in het algemeen wordt vaak onzichtbaar gemaakt en als vanzelfsprekend gezien. Binnen Tennet is de waardering er, maar in de maatschappij mag die waardering wat vaker worden uitgesproken.

Bedankt voor dit leuke interview!