Interview met genomineerden Adriaan en Edwin (Timmerliedenteam bij HHNK)

Het timmerlieden team van Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier, bestaand uit Adriaan Dekker, Edwin van der Meer,Jaap van ‘t Riet en Jelle Kaandorp, is door collega Carola Beers genomineerd voor de Slimste Handen van Nederland. Zij zegt over dit team:

“Dit team heeft uitzonderlijke kennis en vaardigheden in huis. Van oude sluisdeuren maken ze kunstzinnig meubilair of andere objecten. Dat heb ik afgelopen jaar ervaren toen ze van de resten van de gevonden sluis uit 1560 bij Monnickendam prachtige (borrel-)planken maakten. Ze doen wat is afgesproken, werken netjes en met respect voor de materialen. Als er één team duurzaam met middelen werkt is het dit team!”



Gefeliciteerd met jullie nominatie! Kunnen jullie wat vertellen over de werkzaamheden die jullie uitvoeren met jullie team?

Wij doen gemalen droogzetten, inspecties van onze sluizen... ...en ook de bouwkundige staat van gemalen. We bouwen dus ook nieuwe sluisdeuren. Dus als een oude deur slecht is, maken wij nieuwe deuren. Wij doen een stukje onderhoud aan het sluitsysteem van de toegangsdeuren van gemalen en zuiveringen. Eigenlijk alle voorkomende werkzaamheden. Het is dus heel breed.Wij hebben het hele gebied van het Hoogheemraadschap in ons beheer. Dus van Amsterdam, Beverwijk tot Den Helder en Texel. Daar doen wij onderhoud.

En hoe zit het met het kunstzinnige meubilair of de andere objecten die jullie maken?

Nou, er wordt aan ons gevraagd: we hebben een stoel nodig. En dan krijg je een foto van een stoeltje van school. Zo'n klein stoeltje. Dan wordt gevraagd: ‘Zou je ook zoiets willen maken?” Dus dan heb ik van iepenhout een heel ander soort stoel gemaakt, een mooie vorm. En van dat oude sluisje van Monnickendam heb ik dan een rugleuning gemaakt. Op die manier hebben we ook die kaasplankjes gemaakt, van een oude sluis.

Wordt dat dan weggegeven of verkopen jullie dat?

We geven dit weg als geschenk. Die kaasplankjes en kookplankjes zijn uitgedeeld aan de mensen die betrokken zijn geweest bij de bouw van het nieuwe gemaal in Monnickendam. Daar hebben ze uit 1600 een oude sluiscomplex gevonden. En van dat hout wat dus daar opgegraven is, hebben wij al die plankjes gemaakt, met tekst en logo's erin.

En dat doen jullie dus wel vaker als er dat soort bijzondere vondsten gedaan worden?

Ja.

Wat zijn jullie sterke punten als team?

Dat wij heel snel kunnen schakelen. Dus als er nu een probleem is, dan schakelen we er gelijk op in. En wij komen met creatieve oplossingen.

Geldt dat gaat voor jullie allemaal of hebben jullie nog verschillende kwaliteiten binnen het team?

Ja, er zitten wel wat specialistische kwaliteiten in, maar in principe kan ieder van ons elkaars werk overnemen .

Adriaan: Ik zit wat meer in onderhoud. Daar heb ik meer specialisme in. Vooral in het elektronische sluitsysteem. Daar zit ik wat meer in. Dat is voor de rest van de jongens wat lastiger. Maar die komen er ook wel uit als het moet. Of ze bedenken een tijdelijke oplossing.

Hoe verloopt de samenwerking binnen jullie team?

Die is uitstekend. Wij kunnen goed op elkaar vertrouwen. Als iemand zegt dit gaan we doen, dan wordt het ook gedaan.

Doen jullie weleens iets leuks naast je werk om de teamgeest te versterken?

Dat doen we al tijdens het werk eigenlijk. Maar we gaan ook weleens een keer, zomers of zo dan gaan we de stad in, doen we een borreltje. Er zijn ook jongere mensen in het team die nog jonge kinderen thuis hebben. Dus dat is altijd even zoeken. Met zulke jonge gezinnen.

Vinden jullie het belangrijk als team om buiten het werk dingen met elkaar te doen?

Ja, want dan wordt er eens een keer over andere dingen gepraat dan alleen over het werk.

Dan leer je elkaar nog beter kennen. We gaan niet met elkaar op vakantie, maar...

Het scheelt niet veel, hoor ik.

Adriaan: Ik ga wel op vakantie met een oud collega van mij.

En heeft hij ook in jouw team gewerkt?

Ja. Hij is al zeven jaar met pensioen. Met de hemelvaart zijn we met de motor naar Frankrijk geweest. Dat is de enige collega waar ik mee op vakantie ga. En dat snappen ook een hoop mensen niet. Ga je met een collega? Ja, waarom niet? We hebben twintig jaar met elkaar gewerkt, dus... Ja, dan ken je elkaar. Lief en leed gedeeld.

Hoe zorgen jullie dat jullie met energie en plezier je werk blijven doen?

Edwin: Ik zorg elke morgen voor de koffie. Dus ik zorg dat het een beetje gezellig is 's morgens.

En 's ochtends hebben we het erover wat we gaan doen, wat er de avond ervoor gebeurd is, of iemand nog gekkigheid meegemaakt heeft onderweg. Het is altijd best wel gezellig om even te praten, even een kletsie. En dan het werk.

Wat zou het hoogheemraadschap ervan merken, en wat zou de maatschappij ervan merken, als jullie je werk niet meer zouden doen?

Nou, als het te lang duurt, dan hebben we grote wateroverlast. Ik denk dat een heleboel van kantoor eigenlijk nog niet zo goed weten wat er in de buitendienst allemaal reilt en zeilt. Het wordt wel beter. Ze zijn er wel mee bezig. We geven ons ook altijd op voor een meeloopdag. Dan gaat er eentje van kantoor mee en die gaan dan meelopen om te kijken wat je allemaal doet enzo. Het is wel belangrijk dat ze dan meelopen, want dan zien ze wat er allemaal moet gebeuren. En dan zien ze, als ze dan echt zelf gaan kijken, dan zien ze altijd van, hé, waar zijn al die spullen voor, wat doen jullie allemaal? Dat je daar toch wat meer waardering voor krijgt.

Zijn er nog specifieke uitdagingen binnen jullie team waar jullie tegenaan lopen en hoe gaan jullie daarmee om?

Ja, er zijn wel klussen waar je veel creativiteit in moet loslaten om tot een oplossing te komen. Daar kunnen wij heel goed in schakelen, om toch een oplossing te bedenken voor een probleem of een deur die het niet goed doet. En om daar toch iets te veranderen waardoor het wel goed werkt. Daar kunnen wij heel goed in schakelen.

Die creativiteit heb ik jullie al eerder horen zeggen. Is dat iets wat belangrijk voor jullie is, om dat in je werk kwijt te kunnen, die creativiteit?

Voor dit werk heb je dat wel nodig, die creativiteit. Je kan op papier wat bedenken, maar als je dan op locatie komt dan zie je dat gaat niet werken, het moet toch anders. Geen klus is hetzelfde.En dat maakt het ook leuk.