Interview met genomineerde Tim (Coördinator Waterfabriek bij HHNK)

Tim is genomineerd door zijn directe collega.

''Tim Keesman is ca. 1,5 jaar geleden aangenomen als coördinator waterfabriek (proefzuivering g(o)zondwater) op de RWZI Wervershoof bij de afd. Waterketen. De planning was dat met de komst van Tim, betreffende proefzuivering operationeel zou zijn. Echter als gevolg van div. tech. oorzaken was dat helaas toen nog niet het geval. Met behulp van onder meer Tim zijn vasthoudendheid, kennis en kunde, is de proefzuivering bijna zover om veilig en betrouwbaar in gebruik genomen te gaan worden.''


Goedemiddag Tim, welkom. Jij bent genomineerd voor de Slimste Handen van Nederland. Voordat ik je hier iets meer over ga vertellen, wat kun je over jezelf vertellen?

Mijn naam is Tim Keesman. Ik werk voor het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier. Ik heb een achtergrond in de chemische technologie. Ik houd me bezig met de opstart, begeleiding en in bedrijf stellen van nieuwe zuiveringsinstallaties. Ik werk aan het implementeren van nieuwe technologieën en doe onderzoek op pilotschaal tot full-scale installaties.

Kun je daar wat meer over vertellen, over die installaties?

Het waterschap heeft een aantal kerntaken. Wij hebben 15 rioolwaterzuiveringen in ons beheer waar gemeentelijk afvalwater wordt verwerkt. We verwijderen stikstof en fosfaat via biologie totdat het water schoon genoeg is om te lozen. Mijn werk focust op het verder zuiveren van dit water met nieuwe technologieën, vooral gericht op het verwijderen van medicijnresten vanwege hun schadelijke gevolgen voor ecosystemen. Er vinden geslachtsveranderingen plaats, op vissen bijvoorbeeld, die in dat soort milieus leven. Dat zijn kwalijke zaken, dus vandaar dat er ook wat strengere normen aankomen en we moeten dus innoveren.

Hoe blijf je jezelf up-to-date houden met al die ontwikkelingen?

De normen, daar ga ik zelf niet over, die komen vanuit Europa en het RIVM. Ik houd me up-to-date via een intern netwerk, landelijke samenwerkingen, commissies, gebruikersgroepen en kennissessies. We werken veel samen met de markt en universiteiten.

Je zei net dat je een achtergrond had in de chemische studie. Toen je daarmee begonnen was, had je al het idee dat je voor een waterschapsbedrijf zou gaan werken?

Nee, ik had aanvankelijk het idee dat ik overal zou gaan werken behalve bij een waterschap. Na mijn studie heb ik in de zuivelindustrie gewerkt als product- en procestechnoloog. Dat was heel leerzaam, maar uiteindelijk heb ik de keuze gemaakt om te werken voor een organisatie met een maatschappelijk belang. Dat vind ik ook heel leuk in plaats van alleen het dienen van een commercieel belang.

Je werkt dus als coördinator, je werkt zelf niet met de handen, maar coördineert wel mensen die dat wel doen, klopt dat?

Ja, ik werk niet echt met mijn handen zoals een monteur, maar ik sta wel aan de knoppen van de installatie. Ik ben ook echt aan het pionieren zeg maar; mijn taak is om het over te brengen op de dagelijkse beheerorganisatie.

Drie van jouw collega's zijn jou daar ook dankbaar voor en hebben jou genomineerd!

Zo schreven zij:

Ernst Moerman: ‘Tim Keesman is ca. 1,5 jaar geleden aangenomen als coördinator waterfabriek (proefzuivering grondwater op de RWZI Wervershoof bij de afd. Waterketen. De planning was dat met de komst van Tim, betreffende proefzuivering operationeel zou zijn. Echter als gevolg van div. tech. oorzaken was dat helaas toen nog niet het geval. Met behulp van onder meer Tim zijn vasthoudendheid, kennis en kunde, is de proefzuivering bijna zover om veilig en betrouwbaar in gebruik genomen te gaan worden.’

Mike Schuit: ‘Vanuit het nieuw gestarte OZON project in de Proevenloods op RWZI Wervershoof, is Tim het aanspreekpunt. Met de gevaren wat OZON met zich meebrengt en daarbij ook de technische knowhow, is hij de spil in het web. Met de kennis en enthousiasme die hij heeft, zorgt hij ervoor dat stage lopers zich op hun gemak voelen en veilig kunnen werken. Daarbij wordt zijn kennis ook aangesproken voor nieuw op te zetten projecten zoals het opwekken van waterstof.’

Olaf Blauw: ‘Tim werkt hier nog niet zo heel lang maar onderscheidt zich door zijn kennis op gebied van procestechniek, gevaarlijke stoffen en de daarbij ontstane risico's.’

Grote complimenten dus, hoe vind je het om dat te horen?

Ja, dat is wel heel tof, super leuk! Wij hebben een eigen ingenieursbureau in de organisatie, dat is een aparte afdeling. Toen ik begon, was de installatie er nog niet aan toe. Toen zijn we, in samenwerking, terug naar de tekentafel gegaan. Ik moet wel zeggen, ik ben de enige die fulltime met dit project bezig is geweest en heb daardoor veel zaken eigen kunnen maken en daardoor heb ik ook echt wel mezelf vast kunnen bijten in een hoop zaken. Dan heb je wel veel dingen eigen gemaakt en dat was echt mijn drive. Dus dat herken ik wel. Maar dat moet ik wel toegeven, er is uiteindelijk een heel team geweest hieraan hebben gewerkt.

Wat zou je tegen hen willen zeggen en misschien ook anderen die jou en jouw werk waarderen?

Ja, dat ik het met plezier doe.

En als jij nu iemand zou nomineren wie, of welk team, zou dat dan zijn?

Sowieso zou dit hele projectteam van ons ingenieursbureau als teamprestatie een compliment verdienen. We hebben echt veel problemen gehad, van veiligheidsissues tot technisch falen en softwareproblemen. Het zijn echt afdelingsoverstijgende problemen die we samen hebben opgelost. En als ik nog een persoon mag noemen: Lucas Butters, de technisch manager, hij verdient een speciaal compliment voor onze fijne samenwerking.

Je benadrukt al een paar keer het belang van samenwerking voor jou. Hoe zou je deze omschrijven? Wat gaat er goed en waarom?

Een hoop is ook niet goed gegaan, dus zijn we vaak bij elkaar gekomen om erover te praten. Het is zeker niet altijd een geoliede machine geweest, maar iedereen zette de schouders eronder toen het nodig was. Mijn rol als coördinator is om zaken op te pakken met de juiste mensen; met de software-mensen, uitvoerders en veiligheidskundigen.

Zorgt het werk voor stress en hoe gaan jullie daarmee om?

Af en toe vakantie nemen, ik denk dat dat helpt. Voor een ambtenarenorganisatie wordt er echt wel hard gewerkt door een hoop mensen. We hebben de hectiek en dynamiek van de operatie op de werkvloer, wat soms voor stress zorgt naast deadlines op reportages of andere zaken.

Wat motiveert je aan de techniek als geheel en waarom zou je anderen aanraden om in de technische sector te werken?

Technologie en techniek gaan altijd hand in hand. Ik zou iedereen aanraden om in de techniek- en technologiesector te gaan werken omdat je kunt innoveren en het verschil kunt maken.

Werken er bij jullie veel zij-instromers?

Ja, ik ben zelf ook een zij-instromer vanuit de zuivelindustrie. We hebben ook mensen die op latere leeftijd instromen.

Wat zou je zeggen tegen jonge mensen die de technische sector overwegen? En wat zou je je jongere zelf aanraden?

Ga het gewoon ontdekken. Als je nieuwsgierig bent en iets kriebelt, dan moet je dat gevoel gaan ontdekken. Dus ga een dagje meelopen of zo. Toen ik jonger was, dacht ik dat alles wel uit een boekje te leren was, maar in de praktijk gaat het vaak om het doen. Durf en probeer dingen uit. Je kunt niet alles berekenen vanaf de computer, je moet het ook in de praktijk zo doen.

Dank je wel Tim, voor het delen! Veel succes met je projecten en nog gefeliciteerd voor je nominatie voor de Slimste Handen van Nederland!