Interview met genomineerde Nick (mechanisch monteur bij Waterschap de Dommel)

Nick is genomineerd door zijn collega Geert Wienholts. Hij zegt over hem:

''Altijd vrolijk. Echte teamspeler. Blijft rustig. Geeft nooit op. Zoekt alles uit tot er een oplossing is. Staat altijd klaar om je te helpen. In voor een grap als het kan, en serieus wanneer het moet. Zorgt zelf dat hij over de juiste kennis beschikt.''


Goedemiddag, Nick. Jij bent vandaag genomineerd voor de Slimste Handen van Nederland. Maar eerst, wat zou je over jezelf kunnen vertellen?

Ik ben Nick Eestermans en werk voor Waterschap de Dommel als mechanisch monteur in de regio Eindhoven en Mierlo. Ik werk op de zuivering, de slibverwerking en de omliggende gemalen. Het waterschap heeft verschillende onderdelen. De waterketen, de afdeling waar ik werk, houdt zich bezig met het transporteren en zuiveren van rioolwater. En het mooie aan mijn werk vind ik de afwisseling. De ene dag ben ik op pad naar de gemalen om pompen te onderhouden en controleren, de andere dag ben ik bezig in de werkplaats om een pomp te reviseren of mechanische onderdelen af te stellen en te repareren.


Hoe ben jij aan je baan gekomen? Ik kan me voorstellen dat niet iedereen gelijk denkt: rioolzuivering, leuk!

Nee, dat klopt. Ik heb eerst 2,5 jaar stage gelopen bij Watersysteem, een ander onderdeel van Waterschap dat zich bezighoudt met riviertjes, slootjes en stuwen. Na die stage kwam er een vacature bij Waterketen, waar ik nu werk. Ik ben een keer gaan kijken en het leek me leuk om te doen, zo ben ik erin gerold. Ik ben eerst 2,5 tot 3 jaar onderhoudsmedewerker geweest en daarna monteur geworden, nu zo'n 6 jaar geleden.


Zou je iets meer over je werk kunnen vertellen, wat de uitdagingen zijn?

Het werk is sowieso heel uitdagend en erg interessant. Er zijn veel verschillende onderdelen in de zuivering. Je kunt continu blijven leren en groeien in deze functie, en dat vind ik erg mooi. Je gaat nooit alles weten. En fysiek proberen we het werk zo licht mogelijk te maken, maar dat is niet altijd mogelijk. Soms werk je in kleine ruimtes met grote pompen, en dan kan zwaar vallen, maar de variatie maakt het leuk.


Hoe zit dat met werken in teamverband?

Op de zuivering werk ik meestal samen met andere collega's en bij complexere taken werk ik samen met een procesoperator. In het veld werk ik vaak met een collega of een stagiair voor de veiligheid, vooral in diepere kelders.


Merk jij iets van krapte in je werk?

Recent hebben we een nieuwe monteur erbij gekregen, maar het is vaak krap. Sommige collega's gaan bijna met pensioen en werken minder, wat de werkdruk verhoogt. Soms moeten we prioriteiten stellen als het druk is. En dat is belangrijk want als wij ons werk niet doen, hebben veel mensen een probleem. Het is belangrijk werk dat vaak onderschat wordt. Ik denk ook dat er heel veel mensen zijn die niet beseffen wat een zuivering inhoudt. Wat er allemaal gebeurt achter de schermen, als het ware.


Jouw collega’s niet hoor Nick, zo hebben zij jou genomineerd voor De Slimste Handen van Nederland. Laat ik het eens voorlezen:

Nick is altijd vrolijk, een echte teamspeler en hij blijft rustig. Hij geeft nooit op. Zoekt alles uit tot er een oplossing is. Staat altijd klaar om iedereen te helpen. Is voor een grap als het kan en serieus wanneer het moet. Zorgt dat hij over de juiste kennis beschikt.


Hoe is dat om te horen?

Ja, dat is altijd leuk om te horen. Heel fijn, het geeft een stukje erkenning en waardering. In elk geval zou ik ze graag bedanken voor hun mooie woorden. Dat sowieso!


Is daar tijdens het werk weleens ruimte voor?

Jazeker. Helemaal met collega’s onder elkaar wordt dat gecommuniceerd. Ook wanneer het niet goed is, al is dat wel makkelijker. Maar ook dat hoort erbij, vind ik. Maar echt het uitspreken wanneer iets goed is, dat is niet alleen belangrijk, maar ook gewoon fijn, en dat doen wij ook.


Wat vind jij verder bijzonder aan je werk bij het waterschap?

De vrijheid is geweldig. Je kunt je werktijden zelf indelen en er zijn veel mogelijkheden voor opleidingen, zoals een lascursus, en persoonlijke ontwikkeling. Dit geeft veel flexibiliteit en ruimte voor groei. Je kunt het zo gek nog niet bedenken, maar het magbijna allemaal. Zo zijn er bijvoorbeeld stoelmassages die eens in de twee weken naar de zuivering komen. Maar, zelf voel ik me wel gewoon fit, en zit niet te wachten op een stoelmassage of iets dergelijks, meer van de opleidingen.


Waar liggen jouw groeiambities dan?

Toen ik vijf jaar geleden hier binnenkwam, stond ik net als ieder ander naar de zuivering te kijken zonder echt te weten wat het is. En nu weet ik eigenlijk tot in de puntjes hoe het allemaal zit. Op een gegeven moment zou ik wel willen doorgroeien naar senior monteur. Dat is net een stapje hoger, iets meer verantwoordelijkheid enzo, maar verder kijk ik wel wat er op mijn pad komt.


Bij zulke verantwoordelijkheden kan ook een beetje stress komen kijken lijkt me, hoe ga je daarmee om?

Ja, zoals mijn collega mij omschreef, blijf ik toch altijd rustig en ik zal niet zo snel stressen. Als je zelf vol stress rond gaat lopen als een druktemaker, dan nemen anderen dat vaak ook over en raakt een deel licht in paniek. Belangrijk is dat je je niet overal te druk om maakt, gewoon op je af laat komen, dan komt het altijd wel goed.


Dat klinkt als belangrijk advies. Maar wat zou je zeggen tegen mensen die de technische sector overwegen?

Kom eens een keer kijken. Vraag om een rondleiding op de zuivering en zie hoe het eraan toe gaat. Het belangrijkste is volgens mij dat je interesse hebt en plezier ervaart in je werk.