Marco van den Burg is genomineerd door projectleider Twan Kanen en zijn leidinggevende Mark Hoeven. Zij hebben Marco genomineerd om de volgende reden: "Marco verstaat de taal van zowel ICT specialisten als van zijn collega's op de werkvloer. Hierdoor zorgt hij voor een goede invulling van de mogelijkheden van automatisering en de wens op de werkvloer". Wij hebben Marco gebeld om meer te weten te komen over een van de slimste handen van Nederland.
Marco, allereerst gefeliciteerd met jouw nominaties! Kan je iets over jezelf vertellen?
Natuurlijk, ik ben Marco van den Burg, 39 jaar en woon in Roosendaal. In mijn vrije tijd ben ik vooral actief bij de scouting in verschillende bestuurlijke functies en onderdelen, ook op regionaal gebied.
Je werkt bij Attero, wat doe je precies?
Ik beheer bij Attero de waterzuiveringen en drie stortplaatsen. Uit de stortplaats trekken we biogas en water wat we zuiveren tot het geloosd kan worden op het rioolwater. Ik ben een soort van procesoperator maar dan uitgebreider omdat we met een kleinere groep mensen werken. Ik deel ook vergunningen uit en doe extra werkzaamheden op de stort zoals nazorg van de stortplaats. Het is een hele uitgebreide functie die ik nu twee jaar doe.
En wat deed je hiervoor?
Hiervoor zat ik in de petrochemie, heel wat anders.
En vanwaar de switch?
Vooral omdat mijn kinderen het fijn vinden dat ik doordeweekse dagdiensten heb. En dat bevalt prima zo!
Dat is fijn, wat vind je het mooiste aan jouw beroep?
Toch wel de vrijheid die ik heb om dingen op te pakken en zelf mijn dagritme te bepalen. En de locatie natuurlijk. Ik wissel drie locaties af dus dan zit je altijd wel ergens anders iets te doen.
Jouw collega Joyce zei in haar nominatie over jou: “Hij heeft heel veel liefde voor zijn werk”. Herken je dat?
Ja, dat zeker! Ik ben wel heel erg gepassioneerd; goed dat we iets zuiveren en schoner maken, we maken de omgeving beter.
Dat is een mooi compliment. Daarnaast geeft jouw collega Mark aan dat je “ een nieuwe database opstelt voor diverse locaties. Hierin begeleid je diverse mensen en geef je veel feedback?”
Klopt, dat is een langdurig project dat Attero gestart is vier jaar geleden. Het is de bedoeling om de afvalstort te zuiveren. Het schone water wat we zuiveren infiltreren we boven op de afvalberg en komt er beneden weer uit. Dit blijven we doen totdat het water grondwaterkwaliteit heeft, dat is het plan voor over een jaar of tien. Daar begeleid ik de verschillende universiteiten in.
En hoe doe je die begeleiding?
Door actief bezig te zijn met de gewenste analyses en controlerondes te lopen om de gewenste parameters te controleren. Ik houd alles goed bij waardoor zij hun analyses kunnen uitvoeren.
En wat kunnen jullie met deze analyses?
Als de test slaagt, hoeft er geen bovenafdichting meer op de afvalberg. Dan kun je ervan uitgaan dat in de toekomst bestaande afvalbergen weer gebruikt kunnen worden als natuurgebied. Dan heb je een schonere natuur als het op grondwaterkwaliteit uitkomt.
Jouw collega Twan zei over jou: "Marco verstaat de taal van zowel ICT specialisten als van zijn collega's op de werkvloer. Hierdoor zorgt hij voor een goede invulling van de mogelijkheden van automatisering en de wens op de werkvloer.”
Dat heeft te maken met de database. We zijn bezig om alle gegevens van alle locaties in één database te zetten. De ICT mensen die de data erin zetten hebben toch een andere taal dan mensen op de werkvloer. Het helpt dat ik er af en toe tussen spring om de vertaalslag te maken.En iets duidelijker kan neerzetten wat ze bedoelen.
Je doet beheer, doe je dat met een groter team?
Met een stuk of zes mensen op meerdere locaties. Per locatie is er één vaste collega en ik wissel tussen de drie locaties. Ik heb gezellige collega’s, ze zijn allemaal iets ouder dan ik. Ik ben de jongste in het team, vandaar dat ik de digitalisering doe.
Je hebt best veel projecten, hoe zorg je dat je ontspant op of buiten je werk?
Het gaat me heel makkelijk af, het is niet dat ik stress heb.
Dat is hartstikke positief. En waar ben je het meest trots op in je werk tot nu toe?
Dat het project al voor verbetering heeft gezorgd. We halen dus gas uit de afvalberg. En hier op Bergen op Zoom hebben we een motor staan, die uitvalt als de kwaliteit van het gas te laag is. Ik heb daar als back-up twee elektrische cv-ketels neer laten zetten zodat we toch de warmte voor de zuivering kunnen gebruiken. En dat geeft ook weer minder stress bij alle andere collega’s.
Zou je het anderen ook aanraden om dit werk te doen?
Ja zeker! Het idee om te zuiveren spreekt me heel erg aan. En ook de vrijheid die je hebt om dat te doen.
Wat betekent de slimste handen voor jou?
Een beetje waardering voor het dagelijks werk. Sommige mensen krijgen dit wel en sommige niet. Soms zijn technische mensen een ondergeschoven kindje. Het lijkt alsof ze dingen heel makkelijk doen maar ze hebben er wel jaren voor moeten leren.
En tot slot: als je iets kon meegeven aan je jongere zelf of de toekomstige generatie technische vakmensen, wat zou dat dan zijn?
Blijven doorleren en doen wat je leuk vindt, dat vooral. Je bent lang bezig met werk dus je moet het wel leuk vinden wat je doet.