Interview met genomineerde Jacek (operator bij Indaver)

Jacek is genomineerd door verschillende collega's. Zij zeggen onder andere over hem:

''Jacek is operator op onze plant. Hij is één van de weinigen die echt weet hoe alle installaties(op onze vestiging) werken en de processen lopen. We hebben er vele, van HD reinigen, fysisch chemische zuivering, scrubbers, decanter, aerobe zuivering, emulsiestraat, verdamperinstallatie, reversed osmose, PGS 29 tankopslag, MBR, kamerfilterpers,etc. Zodra er nieuwe installaties/uitbreidingen geplaatst/in bedrijf genomen worden, weet hij in no time hoe deze bestuurd en opgevolgd moeten worden. Indien er iets niet goed gaat in één van de processen weet hij snel de oorzaak te achterhalen. Qua techniek een "echte Mac Gyver"

Gefeliciteerd met je nominatie! Kan je wat over jezelf vertellen?

Ik heet Jacek en ik kom oorspronkelijk uit Polen. Rond 2000 ben ik naar Nederland gekomen, omdat ik op zoek was naar werk. In Polen ben ik naar school en naar de militaire dienst gegaan, dat was toen verplicht. In Europa, maar al helemaal in Polen was het toen lastig om werk te vinden. Ik heb constructiewerk gedaan, en mechanisch onderhoud. Ik zat op een school die gekoppeld was aan een fabriek. De fabriek had een elektrische en een mechanische kant. Ik zat aan de mechanische kant, aan het onderhoud van de machines. Freesbanken, draaibankjes en al die machines. In feite werkte ik voor de technische dienst, in de fabriek. Maar na het afronden van mijn school nam de fabriek geen nieuwe werknemers meer aan en kon ik niet aan het werk. Een paar maanden later was de fabriek failliet, en is het dicht gegaan. Er was daarom geen werk meer voor mij. Sinds 2017 werk ik als operator bij Indaver.


Hoe ben je bij Indaver terechtgekomen?

Even kort een samenvatting, ik ben in 2008 in Nederland begonnen als contractor via een extern bedrijf. Hier voerde ik loodgieterswerk uit, zoals kunststof leidingen van polypropyleen, polyethyleen en PVDF. Bij Indaver was er altijd iemand die werkte voor de technische dienst. Toen hij met pensioen ging, hadden ze daar een vervanger voor nodig, dus toen hebben ze mij daar naartoe gestuurd. Sinds 2008 ben ik dus al werkzaam bij Indaver, maar aanvankelijk als contractor. Ik had toen nog niets te maken met de productie, maar werkte als onderhoudsmonteur. Zo is mijn werk bij Indaver begonnen.


Wat zijn je belangrijkste verantwoordelijkheden als operator bij Indaver?

Ik werk nu op de waterzuiveringsinstallatie, waar we twee taken hebben: de binnen- en buitendienst. Dit gebeurt via een eigen systeem waarmee de processen worden aangestuurd. We hebben vijf verschillende processen, waaronder biologische zuivering en voorbehandeling. Daarnaast ontvangen we leveringen van externe klanten met afvalstromen. Veel bedrijven leveren afvalwater bij ons aan dat wij zuiveren tot bijna drinkwater. Dat is bewezen door verschillende testen en analyses.


Is het werk dat je doet fysiek zwaar, mentaal uitdagend, of beiden?

Het is meer logisch nadenken, waardoor het geen fysiek zwaar werk is. Ik controleer wat er binnenkomt, inspecteer visueel en bekijk analyses. We moeten ook aansturen wat we produceren, dat is de biologische waterzuivering. Wij produceren dus biovoeding van afvalstromen. Het begint allemaal met een stroom van buiten, dan komt een levering van een van de fabrieken met afvalstromen die we bemonsteren. We nemen een monster, brengen dat naar het laboratorium. Het laboratorium doet testen en daardoor kunnen we zien of we er iets mee kunnen. De leveringen worden apart opgeslagen totdat de analyses bekend zijn. Dan kijken we of het water geschikt is om te verwerken, en via welk proces.


Hoe heeft je ervaring bijgedragen aan je nominatie voor de Slimste Handen?

Ik heb ook heel veel ervaring opgebouwd in werken voor de technische dienst en als ondersteuning voor productie. Ik heb alle machines, onderdelen en leidingwerken in de fabriek deels zelf gebouwd en/of omgebouwd. Het was voor mij daarom makkelijk schakelen van technisch onderhoudsmedewerker naar productie operator. Ik leerde de operators hoe alles werkt en heb veel nieuwe mensen geholpen die geen idee hadden hoe de installatie was gebouwd. Maar voor mij was het makkelijk, ik heb het zelf gebouwd. Dat was mijn voordeel!


Klopt het dat je een aanspreekpunt bent voor jouw collega's?

Ja, als iemand een probleem heeft waarvan hij het antwoord niet weet, kan hij bij mij langskomen. Ik probeer het dan op een makkelijke manier uit te leggen. Door de jaren heen heb ik gemerkt dat ik redelijk makkelijk snap hoe een deel van de machines of processen werkt. Ik kan dat logisch ordenen in mijn hoofd, dat is mijn talent. Als er iets niet klopt, zie ik dat meteen. Dat is mijn talent. Het productieproces is logisch opgebouwd, er zit een logica achter en als iemand die logica verbreekt, werkt het niet meer goed. De machine is niet voor niets zo gebouwd.

Maar ja, soms verander je iets en geeft dat niet onmiddellijk het resultaat dat je verwacht. Toch zijn er veel installaties waar een nieuw onderdeel in zit dat ik heb geïntroduceerd, dat gelijk goed werkt. Daar ben ik wel fier op. Ik werk nu op de waterzuivering, maar heb zicht op de hele fabriek. Dus ja, af en toe kijk ik ook naar andere dingen en dan denk ik: ‘Hé, dat kan verbeterd worden.’ Dan leg ik uit waarom ik dat denk. Sommigen zijn in het begin kritisch, maar op het einde van het overleg komen ze terug en zeggen: ‘ja, je hebt gelijk.’


Hoe vind je het om waardering en complimenten van je collega's te ontvangen?

Af en toe krijg ik wel complimenten. Als ik toevallig iets op los wat anderen niet hebben gezien, dan word ik daarvoor bedankt en krijg ik waardering. En die waardering geef ik ook terug.


Hoe zie je verder jouw rol in het team en in de organisatie?

Ik probeer mijn best te doen. Ik heb leuke collega’s en we zitten op hetzelfde niveau. Ik ben bijvoorbeeld goed in het technische gedeelte, een andere collega is goed in de planning en weer een ander is goed in andere dingen. Het is een leuke afdeling om mee te werken. We zijn een klein team. Als iemand vrij is, werken we met z’n tweeën. Dus ja, er ligt genoeg op je schouders om alles draaiende te houden. De installatie draait 24/7, het hele jaar door, ook op de feestdagen. En wij zorgen daarvoor. Iedere drie weken sta je stand-by voor eventuele storingen, brand en andere problemen, en ben je dus het aanspreekpunt. Het kan gebeuren dat je dan om drie uur ’s nachts gebeld wordt.


Welke soorten problemen kom je zoal tegen tijdens je stand-by diensten?

Laatst was de installatie 's nachts uitgevallen. Dan krijg je sms-berichten en moet je je aankleden en naar je werk gaan om te kijken wat er aan de hand is. Een andere keer was er in het weekend een kabel doorgebrand in de grond. Toen heb ik de hele dag met een collega gewerkt om het probleem op te lossen.


Ervaar je dat weleens als stressvol? En heeft dit invloed op je werk-privébalans?

Ja dat klopt, soms ben ik veel bezig met mijn werk, in plaats van het los te laten. Maar, we werken overdag. Dus als we het vandaag niet afgemaakt hebben, dan doen we het morgen. Ik heb de werk-privé balans redelijk goed voor elkaar.


En wat houdt jou vitaal op je werk?

Heel veel stappen maken op het bedrijf, kan ik je vertellen! Weet je wat het is, de sfeer op onze afdeling is erg goed. Het is niet altijd makkelijk, en er is soms veel werk te doen, maar we kunnen goed samenwerken. Je komt naar je werk, je weet wat je die dag moet doen en wat je de andere dag moet doen. Daarom heb je ook minder stress. Je komt niet voor verrassingen te staan en weet precies wat er gaat gebeuren vandaag. Onze samenwerking is oké en ik heb goede collega's die mij heel makkelijk kunnen vervangen. Dat brengt ook minder stress en problemen.


Zijn er ook buiten je werk dingen die bijdragen aan je vitaliteit?

Ik ben altijd iets aan het doen. Een weekendje ergens naartoe met de motor, met een paar mensen iets doen of in de sportschool. Ook heb ik een redelijk grote familie thuis. Daar is altijd iets mee te doen.


Wat geeft jou energie?

Gezond leven geeft mij energie! Wanneer ik actief en gezond bezig ben, voel ik me energiek. Als je kunt doen wat je wilt en je bent niet ziek, krijg je daar energie van. Bovendien, als je lekker in je vel zit, kun je alles aan, zowel op het werk als thuis. Het is dus belangrijk om niet overal problemen van te maken en om dingen los te laten.


Denk je dat er bij jouw organisatie genoeg aandacht is voor een gezonde en vitale werkomgeving? Zie jij daar ontwikkelingen in?

We zijn altijd bezig met buitenactiviteiten. Het voordeel bij ons op de afdeling is dat we zo’n veel vrijheid hebben in wat we doen en hoe we dat doen. Dat is handig. We worden niet van bovenaf gepusht om iets op een specifieke manier te doen. Nee, we mogen zelf beslissen. Indaver heeft genoeg vertrouwen in ons als operators. We kunnen zelf problemen oplossen en alles komt goed. Ik heb nog nooit iemand boven me gehad die het niet goed vond, het is altijd goed geweest. Niemand klaagt en het is de sfeer is altijd positief. De werksfeer is goed in ons bedrijf, zeker op onze afdeling.


En denk jij dat in het algemeen mensen in de techniek en vakmensen genoeg waardering krijgen?

Dat is een lastige vraag. Op onze afdeling hebben we niet zo veel technische mensen. Binnenkort gaan er twee mensen met pensioen, dat wordt een uitdaging. We hebben iemand nodig die het begrijpt, wil leren en graag zelf aan de slag gaat. Je ziet steeds vaker dat nieuwe mensen vaak meer aandacht hebben voor hun telefoon dan voor ons proces, daar heb je dan niet zoveel aan.


Bedoel je dan dat de motivatie ontbreekt bij nieuwe mensen?

Ja, bij nieuwe mensen ontbreekt vaak de motivatie. Ik ben nog niet zo oud, maar ik ben wel van de oude stempel. Ik waardeer elk werk. Als je hier werkt, ben je de hele dag aan het rondlopen om te kijken of iets beter en makkelijker kan. Dat doe je voor het bedrijf, maar ook voor jezelf. Als je iets kunt optimaliseren, maak je de machine beter en storingsvrij. Dan heb je zelf ook minder werk.


Wat zou je willen zeggen tegen jonge mensen die willen of gaan werken in de technieksector? En wat zou je aan je jongere zelf adviseren?

Gewoon durven! Durf iets te doen. Probeer het gewoon en maak je geen zorgen dat je iets kapot maakt. De eerste keer gaat het misschien mis, maar de tweede keer gaat het beter. Mensen durven vaak niet, of willen niet, maar je moet het gewoon proberen!


Dat is een mooie positieve boodschap! En waar ben je het meest trots op ben in je werk?

Ik ben er trots op dat ik een mooi diploma heb gehaald bij Indaver! Ik kom uit een ander land en had een ander diploma, maar hier had ik niks. Indaver heeft me de kans gegeven om een opleiding te volgen en niveau 3 te behalen. Daar ben ik heel trots op!


En wat heeft de toekomst voor jou in petto?

Ik kan niet meer verder groeien in mijn werk. Ik ben goed in de technische dingen op de werkvloer. En mij hoef je niet in een kantoor te zetten, daar ben ik niet goed in. Ik werk liever gewoon op de werkvloer om te zien of alles goed werkt en zoeken naar verbeterpunten. Dat vind ik leuker dan de hele dag achter een scherm zitten!