Interview met genomineerde Gerhard (Eerste monteur Gas en Water / Leermeester bij BAM)


Gerhard is genomineerd door een team. Zij zeggen over hem: "Gerhard is een gemotiveerde vakman, iemand die niet alleen uitblinkt in zijn vakgebied, maar ook een passie heeft voor het delen van zijn kennis en vaardigheden met anderen.

Hij is een bron van inspiratie en een rolmodel voor leerlingen en collega’s vanwege zijn vakkundigheid en zijn geduld. Hij begrijpt dat leren tijd kost en is bereid om zijn leerlingen te begeleiden op hun leertraject, ongeacht hoe lang het duurt. Gerhard kan op een duidelijke en begrijpelijke manier uitleg geven, aangepast aan het niveau van de leerling. Hij is toegewijd aan het succes van zijn leerlingen en maakt vaak die extra stap om hen te ondersteunen.

Deze vakman en leermeester is essentieel voor BAM E&W, omdat hij niet alleen zijn vakgebied verrijkt, maar ook bijdraagt aan de ontwikkeling van de volgende generatie vakmensen."


Goedemorgen Gerhard, als leermeester en eerste monteur gas en water bij BAM ben jij door jouw collega’s genomineerd voor de Slimste Handen van Nederland. Gefeliciteerd! Kun je iets over jezelf en je werk vertellen?

Ik ben vader en ik werk nu al meer dan 20 jaar bij de BAM, ik was daar als 18-jarige begonnen. Ik ben toen ingestroomd omdat mijn broer en mijn twee zwagers daar werkten, zo ben ik daar eigenlijk ingerold. En mijn huidige functie komt eigenlijk neer op het aansturen van anderen, dus vooral plannen, en je afvragen: wat heb ik nodig om je werk te kunnen doen?

Hoe ziet een werkdag er voor jou uit, gemiddeld of idealiter?

Elke dag is anders, maar een ideale werkdag begint om half acht ‘s morgens. De dag van tevoren hebben wij alles al voorbereid. Wij zijn momenteel bezig met gaswerk, waarbij we oude hoofdleidingen vervangen door nieuwe. Deze nieuwe leidingen werken we af op sterkte en dichtheid, en daarna koppelen we de aansluitingen. Dat is eigenlijk onze ideale werkdag.

Wat kun je vertellen over het leermeesterschap?

Leermeesters krijgen een leerling bij zich, die nog het vak moet leren. Eerder in mijn werk had ik al leerlingen, maar pas later het diploma voor leermeester. Dat kan mentaal uitdagend zijn, vooral in het begin, omdat je veel moet uitleggen. Als leerling weet je dan eigenlijk nog niks. Dus om diegene goed om te scholen tot volwaardige monteur moet je daar heel veel energie in steken. Ik heb nu een leerling bij me, die is nu geslaagd. Dat geeft toch voldoening als een leerling zich van A tot Z opbloeit tot een volwaardige monteur. En wanneer je ziet dat iemand echt leergierig is, snel dingen oppakt, dat is gewoon heel fijn als leermeester.

En wat zijn andere aspecten die jou motiveren in je werk?

Ja, het buitenwerk, het contact met de opdrachtgever. Alles eigenlijk.

Je bent door jouw collega's genomineerd voor De Slimste Handen van Nederland. Laat ik eens voorlezen wat zij over jou schreven:

Gerhard is een gemotiveerd vakman die niet alleen uitblinkt in zijn vakgebied, maar ook passie heeft voor delen van zijn kennis. En dat je ook een rolmodel bent voor je leerlingen en collega's vanwege je geduld en je vakkundigheid. En ongeacht hoe lang het duurt, dat je het op een duidelijke en begrijpelijke manier weet uit te leggen. Dat je toegewijd bent ook dat extra stapje te zetten voor iedereen. Op het laatste schrijven ze nog, deze vakman en leermeester is essentieel voor BAM, Elektra en Water. Energie en water bedoel ik. Omdat hij niet alleen zijn vakgebied verrijkt, maar ook bijdraagt aan het ontwikkelen van de volgende generatie.

Ja, ik ben het ermee eens.

Je bent het er mee eens? Ja, hoe vind je dat om van je collega’s te horen?

Ja, heel goed. Ik voel me zeer gevleid. Het geeft echt voldoening om te horen dat je het goed doet en dat mensen blij met je zijn. Dat is altijd fijn.

Gebeurt dat genoeg volgens jou op het werk? Het uitspreken van erkenning en waardering?

Nou, wij delen onderling wel complimenten uit. Als iemand met een goed idee komt, geef je hem toch wel een compliment. Dat hoort ook eigenlijk, hè? Maar verder gebeurt het niet genoeg eigenlijk.

Denk je dat er voldoende erkenning en waardering is voor technici in het algemeen?

Nee, eigenlijk niet. Een leerling haal je wel voldoening uit natuurlijk, maar die waardering komt vaak niet voldoende van elders. Het hoeft echt niet met geld te zijn, maar een keer een kaartje of een reepje chocola zou fijn zijn.

Behalve waardering, zijn er nog andere dingen belangrijk volgens jou voor een goede samenwerking?

Dat is een goede vraag, daar moet ik even over nadenken, hoor…. Collegialiteit toch wel, dat je collegiaal bent tegenover elkaar.Als een collega mij belt in nood om vier uur ‘s nachts, dan kun je op mij rekenen en dat verwacht ik ook van een ander. Wie goed doet, goed ontmoet.

Dat is een mooie, ja! En heb je verder nog ambities binnen je eigen ontwikkeling?

Nou, ze hebben nog een vraag voor uitvoerder, maar ik ben ja... Ik ben liever buiten.

Waar ben je zelf het meest trots op in je werk?

Ja, de ervaring die ik opgelopen heb al die jaren. Daar ben ik wel trots op, ja. Ik loop elke dag met plezier naar mijn werk. Met de collega's onder elkaar. 's Morgens lekker een koffie, dan bespreken we het werk. Dat is gewoon fijn. Ik ben niet iemand die je tussen de vier muren kunt plaatsen.

Wat maakt jouw werk zo mooi?

Het charme van het werk, eigenlijk. Het buiten zijn, het complete plaatje, en dat je niet altijd op hetzelfde project zit. Dat is ook fijn.

Wat zou je tegen twijfelaars willen zeggen?

Het is zo'n mooi beroep, met je handen werken. Kom gerust eens kijken, en loop een dag mee, dan zie vanzelf of het wat voor je is.

Dat is een mooie uitnodiging, Gerhard! Hartstikke bedankt voor je tijd.