Andy Strootman is genomineerd door leidinggevende Jurry van Houten. Hij heeft Andy genomineerd om de volgende reden: "Andy denkt altijd na over betere oplossingen en weet dit ook te delen met zijn collega's". Wij hebben Andy gebeld om meer te weten te komen over een van de slimste handen van Nederland.
Andy, allereerst van harte gefeliciteerd met jouw nominatie!
Ja dankjewel!
Kun je kort iets over jezelf vertellen?
Ik ben Andy Strootman, 32 jaar en 16 jaar aan het werk bij Enexis. Ik ben begonnen als leerling monteur en toen werd ik monteur en nu ben ik technicus. Op de middelbare school moest ik stage lopen en toevallig repareerde mijn vader de bussen van Enexis, toenmalig Essent. Via mijn vader ben ik toen stage gaan lopen bij Essent. Na mijn stage vroegen ze of ik gelijk na mijn middelbare school bij hen aan het werk wilde. Toen heb ik een opleiding gevolgd via Enexis en zo ben ik ingestroomd.
Leuk om te horen hoe je bij Enexis terecht bent gekomen. Bevalt het nog steeds goed?
Ja, het werk bevalt me zeker nog goed! Daarnaast kan ik binnen Enexis ook op zoek naar meer uitdaging.
Wat doe je als technicus?
Ik leid jongens op en ben meer gespecialiseerd in bepaalde werkzaamheden, zoals bijvoorbeeld in middenspanning onderhoud.
Vind je het leuk om de jongeren op te leiden?
Ja, dat vind ik hartstikke leuk. Ik doe dat al best lang trouwens. Het leukst vind ik het overdragen van kennis. Het is mooi om te zien dat de mensen die je zelf opleidt uiteindelijk goede monteurs worden. Daar heb je natuurlijk zelf ook baat bij!
Heb je tips voor anderen om hun kennis zo goed mogelijk over te dragen?
Ik vind het zelf heel belangrijk dat je een goede band opbouwt met degene die je begeleidt. Het is belangrijk om van tevoren met elkaar in gesprek te gaan om te zien of het klikt, voordat je twee jaar lang samenwerkt. Als je niet samen door één deur kunt, dan worden het een zware twee jaar.
Waar haal je de meeste energie uit in je werk?
Ik geniet ervan om buiten te zijn en heel veel vrijheid te hebben. Elke dag ben ik ergens anders, dat is de reden waarom ik dit werk nog steeds hartstikke leuk vind.
Werk je in een groot gebied?
Ik werk in de stad Groningen. We werken in verschillende kringen en mijn kring werkt voornamelijk in de stad Groningen maar de hele provincie is ons werkgebied.
Voer jij je werk uit samen met een team?
We werken meestal in een team van twaalf monteurs, soms wat meer of minder. We hebben een redelijk jong team en werken goed samen. Gedurende twee jaar gaat de leerling die ik begeleid altijd met mij mee op pad.
Zou je anderen aanraden om aan de slag te gaan als technicus?
Ja, absoluut! Ik zou iedereen aanraden om bij Enexis aan het werk te gaan. Ze regelen veel voor je op het gebied van opleiding en het werk zelf is ook nog eens leuk.
Wat zijn jouw ambities?
Ik vind het werk nog steeds erg leuk. Daarnaast ben ik van plan om mijn PDG te halen zodat ik ook als gastdocent aan de slag kan bij ons opleidingscentrum. Daarnaast ga ik aan het einde van het jaar stage lopen binnen Enexis om te ontdekken of het beroep van uitvoerder iets voor mij is, zodat ik nog steeds buiten kan werken.
Jouw collega Jurry zegt over jou: “Andy denkt altijd na over betere oplossingen en weet dit ook te delen met zijn collega's.” Dat is een mooi compliment. Waarover denk je na als het gaat om verbeteringen?
Tijdens werkoverleggen, wanneer de jongens praten over klussen of storingen die we hebben gehad, vind ik het leuk en interessant om hen te ondersteunen uit nieuwsgierigheid en behulpzaamheid. Ik vraag dan: "Heb je dit al gedaan of heb je hieraan gedacht?" Dat maakt het bijvoorbeeld makkelijker. Vaak hebben de jongens dit al gedaan maar soms zeggen ze: "Oh, dat is een goed idee. Op die manier zou de klus misschien een uur korter hebben geduurd." Ik vind het leuk en interessant om te doen, en het helpt iedereen. Iedereen wordt er beter van. Ook wanneer we in de praktijk zaken tegenkomen die verbeterd kunnen worden of waarvoor we beter gereedschap kunnen krijgen, ga ik er gewoon achteraan. Dan bespreken we het en zeggen bijvoorbeeld: "Misschien kunnen we dit gereedschap bestellen, zodat het werk gemakkelijker wordt."
Dat bespreken jullie in de werkoverleggen?
Ja, precies! Tijdens de werkoverleggen bespreken we dit. We kijken naar de mogelijkheden binnen de bestaande regels. Het is interessant en leuk om dit te doen. Het maakt ons werk gemakkelijker en bespaart soms ook tijd.
Manon, jouw oud collega, schrijft “Andy is een harde werker met oog voor detail. Hij bekijkt een situatie van meerdere kanten waardoor hij de beste oplossing kiest. Ook spoort hij zijn collega’s aan tot vernieuwing.” Herken je dat?
Het is mooi om te horen hoe ze dat zegt, en het klopt ook wel. Natuurlijk zeg je deze dingen niet zelf, maar het is zeker leuk om te horen. Ik herken mezelf er wel in.
Wat betekent de Slimste Handen voor jou?
Ik denk dat je weet waar je mee bezig bent en dat je interesse blijft houden in het vak zodat je betere dingen kan verzinnen of anderen beter kan helpen.
Denk je dat er voldoende waardering is voor vakmensen?
Ja, dat denk ik wel. Wat me opvalt tegenwoordig is dat er veel leerlingen instromen om het vak te leren, maar ik merk ook dat steeds meer ervaring verdwijnt. Ik ben wel benieuwd welke richting we in de toekomst op gaan. Bij complexe storingen denk ik dat ze uiteindelijk wel opgelost zullen worden, maar het kan langer duren dan nodig is of meer kosten met zich meebrengen.
Kunnen de mensen die met pensioen gaan hier nog een rol in spelen?
Ja zeker. Ik zou ze niet aanraden om nog te gaan graven. Maar met hun ervaring met de netten kunnen ze telefonisch helpen met waar je moet zijn en hoe je problemen kunt oplossen. Hun ervaring brengt heel goede ideeën en oplossingen voor monteurs.
Wil je nog iets meegeven aan je jongere zelf of de toekomstige generatie technische vakmensen?
Blijf vooral leergierig, blijf jezelf en sta open voor nieuwe dingen.