Een inspirerende dag bij Alliander - TCO dag 4

Terug in Duiven, waar deze 17e editie van de TechCrossOver begon, kwamen we op 31 mei samen in het innovatieve gebouw van Alliander.

Ondanks de aanwezigheid van een professionele cameraman en de lichte spanning voor de eindpresentaties, creëerden de locatie en een uitstekende lunch een ontspannen en uitnodigende sfeer. Het hielp natuurlijk ook dat iedereen elkaar inmiddels al goed kende. Na een hartelijke ontvangst met koffie en thee, opende teamcoach Maike de bijeenkomst. Deze laatste sessie van de TechCrossOver was volledig gewijd aan de eindpresentaties; het delen van de rijke inzichten en ervaringen die gedurende het traject waren opgedaan. Elke groep had een eigen ruimte om zich in alle rust voor te bereiden op deze belangrijke momenten van kennisdeling.





Hoe herken je bij collega’s of ze lekker in hun vel zitten?

Ondanks de oplopende zenuwen over de aankomende presentatie, besprak de groep van Maike in een ontspannen sfeer het thema vitaliteit. Het team, bestaande uit professionals van Vitens, Brabant Water, Vattenfall, Feenstra, AVR, en Enexis, besprak in hun presentatie het vraagstuk: "Hoe herken je bij collega’s of ze lekker in hun vel zitten?". Ze belichtten het vaak voorkomende gebrek aan inzicht in het welzijn van collega’s en de cruciale rol van een sterke relatie tussen collega’s en leidinggevenden. Het team benadrukte het belang van een open bedrijfscultuur waarin betrokkenheid centraal staat en leidinggevenden actief de werkvloer op gaan om hun teams beter te leren kennen. Voorstellen zoals teambuilding, vrijdagmiddagborrels en teamuitjes werden besproken als middelen om de banden te versterken en het welzijn te bevorderen. Deze presentatie leidde tot een waardevolle uitwisseling van ervaringen en inzichten met de andere groepen en aanwezige gasten. De presentatie werd afgesloten met een leuke quiz over het besproken onderwerp, waarin niet één antwoord goed was, maar alle antwoorden goed waren. Dit om te benadrukken dat elke situatie en collega anders is en er verschillende manieren zijn om een situatie op de werkvloer aan te pakken.


Bruggen bouwen tussen kantoor en werkvloer: Communicatie en het aangeven van grenzen

De groep van Bodhi concentreerde zich op de uitdagingen binnen communicatie en het overbruggen van de kloof tussen kantoor en werkvloer. Deze uitdaging kwam bij alle besproken onderwerpen naar voren. De groep koos ervoor om de verschillen tussen theoretische kennis en praktijkervaring te onderzoeken en hoe dit de werkdruk verhoogt. Zij stelden voor om potentiële werknemers de kans te geven om mee te lopen binnen het bedrijf, waardoor er een beter beeld wordt geschetst voor deze potentiële werknemers van wat het werk nou echt inhoudt. Dit zou ervoor kunnen zorgen dat de uitstroom minder wordt bij bedrijven. Daarnaast werd onderzocht hoe de geplande samenloop van theorie en praktijk beter kan worden toegepast. Dit is van belang, omdat op die manier de geleerde theorie niet verloren gaat en monteurs weten hoe dit in de praktijk uitgevoerd moet worden. Tot slot, om ervoor te zorgen dat werknemers fit en vitaal blijven, werd er voorgesteld om een vitaliteitsbudget vrij te maken. Zodat iedereen zelf kan bepalen waar dit aan wordt uitgegeven, zolang het maar de mentale en fysieke gesteldheid verbetert.

De toekomst van opleiden en ontwikkelen

De groep van Gene richtte hun presentatie op het thema scholing & ontwikkeling, dat gedurende het traject binnen dit groepje vaak aan de orde kwam. Tijdens de presentatie bracht de groep haar ideeën naar voren over het potentieel verbeteren van de opleiding en ontwikkeling binnen de technische sectoren. Ze stelden voor om scholingstrajecten op te delen en aan te passen naar modulaire en functie-specifieke certificeringen, waardoor nieuwe medewerkers sneller en efficiënter inzetbaar zijn. Dit zou niet alleen de druk op het huidige personeel verminderen maar ook de aantrekkelijkheid van technische beroepen en het doorontwikkelen daarbinnen vergroten. Door interactie met het publiek tijdens hun presentatie wisten ze boeiende discussies uit te lokken en waardevolle feedback te verzamelen.

Samen vooruitkijken naar de volgende TechCrossOver

Aan het einde van de dag reflecteerden we gezamenlijk op de belangrijkste inzichten en lessen van deze TechCrossOver editie. De deelnemers waren unaniem: de opgedane kennis en de nieuwe contacten waren van onschatbare waarde. Met de waardevolle input van onze deelnemers kijken we uit naar het verder ontwikkelen van de volgende TechCrossOver. Behalve een leerzame ervaring, was het ook inspirerend, en hopelijk heeft het voor de deelnemers bijgedragen aan zowel persoonlijke als professionele groei.

We nodigen iedereen uit om deel te nemen aan onze volgende editie. Voor meer informatie over inschrijvingen en het programma, bezoek onze website:https://www.crossovernederland.nl/de-techcrossover

Word onderdeel van deze unieke ervaring waar kennis, netwerk en innovatie samenkomen!