Net als de Oscars! Een terugblik op de uitreiking van de Slimste Handen van Amsterdam

Op een donderdagmiddag in maart vierden ruim tachtig aanwezigen een feestje. Een feestje rondom vakmanschap. Ooit begon dit als motie in de gemeenteraad van Amsterdam, dat er meer aandacht moest komen voor de vakmensen die de stad draaiende houden. Die zorgen dat er elektriciteit of schoon drinkwater is. Onzichtbaar werk, maar tegelijkertijd onmisbaar werk. CrossOver kwam erbij, omdat wij jaarlijks de Slimste Handen van Nederland organiseren in opdracht van de Werkgeversvereniging Energie- en Nutsbedrijven (WENB). Marcel Berkman, storingsmonteur bij Vattenfall, werd in 2022 genomineerd; AT5 interviewde hem over zijn werk. Zo werd ook in Amsterdam bekend dat er al iets van een waarderingscampagne bestond voor technische vakmensen en werd besloten om niet opnieuw het wiel uit te vinden, maar aan te sluiten bij wat er al is. De eerste lokale editie van de Slimste Handen van Amsterdam was geboren.






Marcel zat dit jaar in de jury, samen met de vier andere juryleden Rob Aartsen, domeinmanager Techniek bij ROC van Amsterdam/Flevoland, Adam Galijasevic, programmamanager Onderwijs - Arbeidsmarkt bij de Gemeente Amsterdam, Jose Komin, algemeen directeur IJskoud en Janneke Tjebbes, programmamanager mbo Green Tech Campus MRA bij het ROC van Amsterdam. Zij hebben alle 86 binnengekomen nominaties beoordeeld en bepaalden wie er tijdens de uitreiking nog eens extra in het zonnetje zouden worden gezet.

Allereerst was dat Nika, een 19 jarige onderhoudsmonteur bij Feenstra. Ondanks zijn jonge leeftijd heeft hij al grote stappen gemaakt in zijn carrière bij Feenstra, waardoor hij nu zelfs leiding geeft aan een specialistische afdeling. Rustig en zelfverzekerd stond hij op het podium, wat een topper! Vervolgens werden Loet en Kamiel in het zonnetje gezet, twee vrolijke studenten mechatronica die niet alleen de reddende engel waren door het repareren van een kapotte microfoon, maar ook duidelijk aan het publiek konden uitleggen wat mechatronica nou eigenlijk inhoudt. Weer wat geleerd! Daarna verscheen Matthijs op het podium. Hij staat onder zijn collega’s bij Ecorus Home ook wel bekend als Willie Wortel, vanwege zijn uitgebreide kennis, en is maar liefst 10 keer genomineerd. Hierover vroeg hij zich grappend af: 'Waarom niet nog vaker?’

Ook Sidaty werd toegejuicht door het publiek, niet alleen vanwege zijn fantastische werk als teamleider koeltechnici bij IJskoud, maar ook omdat hij zich inzet voor projecten in zijn geboorteland Senegal en de Senegalese gemeenschap in Amsterdam. Vervolgens werd Mohamed verwelkomd op het podium. Hij wist niet gelijk wat hij met zijn toekomst wilde doen maar is nu helemaal op zijn plek bij Bonarius als leerling installatiemonteur. Het publiek was voornamelijk onder de indruk van hoe hij zijn slaapritme heeft weten om te draaien en tegenwoordig om 5 uur ‘s ochtends opstaat. Chapeau!

Hoewel Ellen, fietsenmaker bij de Rijwielpleister, helaas niet aanwezig was, is zij wel door Karen toegesproken en heeft het publiek uitbundig voor haar geapplaudisseerd. De jury wilde graag ook nog wat mensen in het bijzonder bedanken voor hun inzet voor de technieksector. Misschien werken ze zelf niet met hun handen, maar door hun belangrijke werk zorgen ze er wel voor dat anderen ondersteund worden bij hun werk in de technieksector. Dit waren Henk en Antoinette, zij werken als Leermeesters op de Leerwerkplaatsen binnen Levvel, een grote jeugdzorgorganisatie. In deze leerwerkplaatsen stellen zij aan de hand van technische werkzaamheden jongeren in kwetsbare posities in staat om werknemersvaardigheden op te doen en hun opleiding af te ronden. Want zoals Antoinette het verwoordde: ‘mijn ouders hebben mij leren banden plakken, maar wat als die niet beschikbaar zijn?’

Genomineerde Omar van Technoord kon helaas niet aanwezig zijn, maar zijn collega Sophie kwam namens hem naar voren. Technoord biedt het Techneeship aan: een programma waarin jonge mensen ondersteund worden bij hun eerste stappen in de techniek. Ze deed nog een korte oproep: bij Technoord zijn ze altijd op zoek naar monteurs die het leuk vinden om eens een praatje te houden over hun werk aan de Technees!

De uitreiking eindigde met een stralende groep GVB collega's op het podium. Met maar liefst 28 nominaties werden zij nog eens extra in het zonnetje gezet. Manager Michael Otto was aanwezig om zijn collega’s toe te spreken en te bedanken voor het waardevolle werk dat zij doen.

Ook wethouder Sofyan Mbarki was aanwezig bij deze uitreiking. Hij kreeg het podium om een vlammend betoog te houden over het belang van vakmanschap voor de stad Amsterdam. Zijn toewijding aan het stimuleren van vakmanschap en het MBO-onderwijs waren duidelijk merkbaar tijdens zijn toespraak. Hij benadrukte hoe technische vakmensen een essentiële rol spelen in het draaiende houden van de stad, en hoe belangrijk het is dat we hier onze waardering voor uitspreken.

Uiteindelijk gingen alle aanwezige genomineerden naar huis met een mooi beeldje en een blauwe roos. Deze campagne, met de feestelijke uitreiking als kers op de taart, is een prachtig podium voor vakmanschap en technisch talent in Amsterdam en omstreken. Sommigen genomineerden zijn in aanloop naar deze uitreiking geïnterviewd. Dit leverde mooie inkijkjes op in het belangrijke en onzichtbare werk wat deze mensen doen, werk wat onze stad draaiende houdt. Deze verhalen kan je teruglezen op onze website.